El Consell Comarcal apel·la a la legalitat per mobilitzar els habitatges buits

La UAB elabora un dictamen jurídic, per encàrrec de l'organisme supramunicipal, per tal que es puguin disminuir la xifra de 7.600 cases buides

La presentació del nou dictamen jurídica elaborat per la UAB, encarregat pel CCVOC
La presentació del nou dictamen jurídica elaborat per la UAB, encarregat pel CCVOC | CCVOC
Redacció
28 de juny del 2017
El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) ha posat a disposició dels consistoris un dictamen jurídic sobre el règim legal dels habitatges buits i les mesures que poden prendre. Es tracta d'un document, elaborat pel Servei d'Estudis i Dictàmens Jurídics de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per encàrrec de l'organisme supramunicipal.

El CCVOC pretén que sigui una eina per disminuir les cases buides de la comarca. El seu president, Ignasi Giménez, ha xifrat en 7.600 les cases buides, en mans de grans tenidors i "si es posessin en el mercat de lloguer s'actuaria sobre l'escalfament del món immobiliari i l'escalada de preus" , així com en les ocupacions.
 
Giménez ha recordat que aquest dictamen no altera "la via sancionadora" davant l'emergència habitacional i en aquest sentit, ha defensat un nou aspecte que s'ha de posar en marxa i és que es pot reclamar la propietat, tot i que estigui en venda, i es pot iniciar un expedient sancionador si no la faciliten per a un lloguer social. "Gràcies al camí que van iniciar els ajuntaments per sancionar els grans tenidors s’han assolit convenis entre aquests i l’Agència Catalana d’Habitatge", ha dit Giménez, i ha continuat: "però no en tenim prou amb aquests convenis, des dels ajuntaments no ens conformem amb això".
 
El professor titular de Dret Administratiu de la UAB, Joan armenos, ha enumerat una sèrie d'aspectes per "atacar" aquest fenomen com la llei d'habitatge de 2007 que preveu "requeriments d’ocupació amb multes, que és una línia que van iniciar, per exemple, Terrassa i Sabadell i aquesta línia ha de seguir”. Així com, l'expropiació, encara que "sempre té un cost econòmic", i la possible previsió del Govern de l'Estat d'un recàrrec en l'IBI sobre els edificis buits.