Sentència pionera a Terrassa que permet esterilitzar una menor discapacitada

El jutjat autoritza l'extirpació de l'úter a una adolescent autista perquè perd el control quan menstrua

Jutjats de Terrassa.
Jutjats de Terrassa. | Marcel Marsal/Arxiu
Redacció
27 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:02h
Un jutjat de Terrassa ha dictat una sentència pionera que permet esterilitzar una menor discapacitada ja que perd el control cada cop que té la menstruació. Així, el jutjat la declara incapaç total, la inhabilita per votar, dóna la pàtria potestat als seus pares per la resta de la seva vida i permet practicar-li una extirpació de l'úter que impossibilitarà que tingui la regla. Els metges, inicialment reticents a l'extirpació, van acabar admetent que era l'única opció viable, i la fiscalia també s'hi va mostrar favorable.

L'escrit del Jutjat de Primera Instància número 8 de Terrassa, avançat pel digital El Español i al qual ha tingut accés l'ACN, recull que l'adolescent, de 15 anys, pateix una discapacitat intel·lectual severa des del naixement, una patologia que "de forma persistent l'impedeix desenvolupar de forma adequada, efectiva i en pla d'igualtat, les facultats inherents" a la noia.

Després d'una exploració per part del jutge i un reconeixement del metge forense, el jutge determina "sense cap dubte" que la menor "pateix una discapacitat mental qualificable com a severa, d'origen congènit, de pronòstic irreversible" i "incapaç de comprendre o prendre decisions en relació a qualsevol tipus de qüestió d'alguna transcendència o complexitat, tant en l'àmbit personal com el patrimonial". "En qualsevol acte d'una certa transcendència necessita assessorament i consell", afegeix.

La mare de la noia va explicar que cada cop que li ve la regla, la menor no comprèn la situació, s'arrenca el bolquer que li posen, crida, plora, es posa les mans al baix ventre i taca de sang tot el que hi ha al seu voltant durant tres o quatre dies.

Per això, i en base a un informe del Comitè d'Ètica de l'Hospital Mútua de Terrassa, el jutge permet una histerectomia simple, o sigui l'extirpació de l'úter amb la preservació dels ovaris perquè la noia no tingui problemes hormonals. També van informar favorablement a la intervenció una ginecòloga del mateix centre, el cap del servei de ginecologia i obstetrícia de la Mútua de Terrassa, que van recordar que altres procediments provats anteriorment no havien funcionat, com la implantació d'un dispositiu subcutani anticonceptiu que hauria d'haver reduït o eliminat la regla.