Sant Cugat blinda Torre Negra per evitar la construcció d'habitatges

Després d'un període d'al·legacions, la Comissió d'Urbanisme de Barcelona serà l'encarregada de donar l'aprovació definitiva

Redacció
26 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:22h
El ple de Sant Cugat va aprovar, de forma inicial, una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l'àmbit de la Torre Negra. La proposta, que va prosperar amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte C’s, que hi va votar en contra, i el PP, que es va abstenir, implica classificar aquest àmbit com a sòl no urbanitzable. D'aquesta manera, no es permetrà construir cap pis en aquest paratge que té una extensió d'unes 165 hectàrees i que es troba a tocar del Parc Natural de Collserola.

La constructora Núñez&Navarro, propietària majoritària d'aquests terrenys, ha manifestat en reiterades ocasions el seu interès de desenvolupar-hi una urbanització amb 2.800 pisos. Una vegada aprovada inicialment aquesta modificació, s'obre un període d'al·legacions i posteriorment el ple les resoldrà en el tràmit de l'aprovació provisional. Després el document passarà a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona per a la seva aprovació definitiva.

Aquesta és la tercera modificació de PGM que l'Ajuntament ha impulsat a l'àmbit de Torre Negra. Anteriorment el TSJC havia anul·lat les dues primeres modificacions en considerar que aquest paratge no podia ser preservat pels seus valors naturals. Els tribunals, però, sí que van reconèixer la competència municipal per classificar Torre Negra com a sòl no urbanitzable ordinari, que és la fórmula que ha impulsat el consistori per preservar aquest espai a través d'aquesta tercera modificació urbanística.

Com a novetats daquesta tercera modificació urbanística, cal destacar que tres nuclis existents a l'àmbit es classifiquen com a sòl urbà: la petita urbanització residencial Torre Negra (que ja havia estat sòl urbà en el PGM del 1976), el Club Tennis Natació Sant Cugat i l'escola Avenç. Així mateix, el nou document contempla que els nuclis dispersos residencials de l'àmbit de les edificacions de l'avinguda de Can Bellet i de l'avinguda de Can Calado siguin verds privats.