El casament vuitcentista, plat fort de les festes de l'Antic Poble de Sant Pere de Terrassa

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha estat la padrina d'honor

El balcó de l'ajuntament de l'Antic Poble de Sant Pere.
El balcó de l'ajuntament de l'Antic Poble de Sant Pere. | Marc Castellet
Redacció
19 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:35h
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha participat aquest diumenge, a Terrassa, com a padrina d’honor, acompanyada de l’alcalde, Jordi Ballart, i del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, en la festa del casament vuitcentista, un esdeveniment que forma part de la Festa Major de l’antic poble de Sant Pere de Terrassa. Aquest tradició, consistent a representar un simulacre de casament tradicional i costumista, l’han aprofitat avui uns veïns del barri per celebrar el seu propi casament, en aquest cas real, no imaginari. 

Mercè Conesa, terrassenca de naixement i amb arrels familiars en aquesta ciutat, ha remarcat la importància «que no es perdi mai aquesta tradició i que mai deixem de sentir orgull de les nostres arrels». I ha assenyalat que la circumstància, que s’ha produït poques vegades, «que una parella del veïnat es casi realment durant la celebració fa que la festa sigui encara més viva i més entranyable, perquè lliga la tradició amb el futur».

La presidenta de la Diputació ha saludat el president de l’associació de veïns i alcalde de l’antic poble de Sant Pere, Jaume Rosset –Jaume de Cal Roca Llarg–. Amb ell, i acompanyada per l’alcalde de Terrassa i el conseller Josep Rull, a més del diputat de Comerç de la Diputació, Isaac Albert, ha visitat el conjunt de les esglésies de Sant Pere i ha arribat a l’antic ajuntament, des del balcó del qual ha vist passar la comitiva del casament, entre Bernat de Cal Torner i Mercè de Ca la Vídua.

Després s’ha desplaçat a l’entarimat presidencial dins el recinte de les esglésies, per seguir els actes festius, mentre a dins de l’església es desenvolupava la cerimònia.

Quan han sortit els nuvis, ja casats, s’ha fet un homenatge a la vellesa, en què els més joves han ofert un recordatori a Genoveva Centelles i José Beyret, en representació dels avis del barri i en reconeixement al seu treball i la seva saviesa, i tot seguit s’ha compartit un dinar popular.

Una tradició recuperada el segle passat

Tot i l’agregació del poble de Sant Pere a Terrassa, el 1904, els santperencs van conservar  al llarg del segle XX els seus costums, com la Festa Major, que conserva les essències d’abans, en la qual s’emmarca la tradició del casament vuitcentista.

La primera vegada que es va rememorar un casament vuitcentista va ser l’any 1930 i el van organitzar terrassencs seguint un guió dels folklorista Joan Amades, que va reconstruir un enllaç matrimonial segons l’antic costum català entre persones d’estament benestant. L’any 1951, es va voler revifar aquella primera representació, i a partir del 1981 s’ha anat celebrant cada cinc anys.