La Diada de la Nova Atenes de Terrassa es farà el dissabte 30 de setembre

Els Minyons avancen la cita per evitar que coincideixi amb el referèndum d'independència de l'endemà

17 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:15h
El 3 de 10 amb folre i manilles dels Minyons a la Diada de la Nova Atenes del 2015.
El 3 de 10 amb folre i manilles dels Minyons a la Diada de la Nova Atenes del 2015. | Minyons
La Diada de la Nova Atenes, que reunirà a Terrassa els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, canvia la seva data i es farà en horari de dissabte a la tarda: el 30 de setembre.

Els Minyons de Terrassa, els organitzadors de la diada, ho han decidit per evitar que coincidís amb l'1 d'octubre, que és la data anunciada pel referèndum d'independència que preveu fer la Generalitat. Això també afecta l'emplaçament de la diada: tot i que s'havia de fer a la plaça Vella, encara no se sap on tindrà lloc.

La coincidència feia que es temés per una menor afluència de castellers a la plaça, i, després de reflexionar-hi, els malves han anunciat el canvi a la colla després de l'assaig d'aquest divendres i també ho han publicat a les xarxes socials.

El canvi també afecta la tercera diada dels Països Catalans, amb els Castellers d'Andorra, els Pallagos del Conflent i la Jove Muixeranga de València, que s'havia de celebrar al parc de Sant Jordi de Terrassa el dissabte a la tarda. Segons ha pogut saberaquest diari, no hi ha una data tancada però en pocs dies es farà públic.
 
La Diada de la Nova Atenes torna la tardor que ve al calendari casteller dos anys després de la seva primera edició i ho farà amb un cartell espectacular: els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls seran els convidats dels Minyons de Terrassa.

El president dels Minyons, Jordi Juanico, ha afirmat que la Nova Atenes és "la millor actuació que es pot veure a dia d’avui en el panorama casteller". Es tracta de la segona edició de la diada, que ja es va celebrar el 2015 al parc de Sant Jordi, amb la participació, també, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Sants.

La diada de la Nova Atenes és una diada creada amb la intenció de dur a la ciutat de Terrassa una diada amb les colles més grans del país en el millor moment de la temporada. Deu el seu nom a la voluntat dels malves de reforçar culturalment la ciutat de Terrassa, fent seva la idea difosa durant el modernisme per Eugeni d'Ors. 

De fet, la diada del 2015 va ser històrica perquè el parc de Sant Jordi va convertir-se en la tercera plaça de 10 de la població amb el 3 de 10 amb folre i manilles que van descarregar els malves, i que van acompanyar amb el 5 de 9 amb folre, el 2 de 9 amb folre i manilles i el pilar de 7 en la que és una de les millors actuacions de la història dels malves. També s'hi va veure el 4 de 9 amb folre i pilar de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.