Una escola de Terrassa, a l'estrena del nou programa de llibres de Catalunya Ràdio

Cinc alumnes i una mestra de l'escola Francesc Aldea reflexionaran sobre l'iniciació a la lectura a "Ciutat Maragda", que s'estrena aquest dissabte

David Guzmán serà el presentador de l'espai.
David Guzmán serà el presentador de l'espai. | CR
Redacció
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:02h
Catalunya Ràdio estrenarà aquest dissabte 17 de juny el programa de llibres "Ciutat Maragda", presentat pel periodista especialitzat en literatura David Guzmán. Es tracta d'un programa setmanal que es dedicarà a grans noms i títols de la literatura universal.

L'horari habitual de "Ciutat maragda" serà els dissabtes de 23.05 h a 00.00 h, tot i que entre el 17 de juliol i el 27 d'agost s'emetrà a les 22.05 h. Aquest dissabte, la primera edició parlarà de com les persones s'inicien en la lectura i en els diversos gèneres, amb l'escriptor Jordi Puntí, amb Lara Reyes, mestra de l'Escola Francesc Aldea de Terrassa, i amb cinc dels seus alumnes.

"Ciutat Maragda" acostarà als oients grans noms i títols universals. Cada programa tindrà com a fil conductor un gran autor o autora, clàssics o moderns, llibres de sempre i títols d'ara. A més de glossar-los des de diferents disciplines, es resseguirà la influència, la vigència i el sentit de la seva obra amb comunicadors literaris, escriptors i col·laboradors que aportaran la seva visió sobre la literatura del passat i els títols del present.

A més, Guzmán presentarà pel setembre un altre espai literari a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), concretament a Icat, que a partir d'aquell mes torna a l'antena després d'una etapa només a Internet. Es tracta de "L'irradiador", que se centrarà en la literatura catalana més alternativa. L'objectiu dels dos programes és potenciar la divulgació literària de qualitat i continuada a la programació del grup d'emissores de Catalunya Ràdio.

Pel que fa a "L'irradiador", també serà de periodicitat setmanal, però Guzman apostarà per la literatura "més nòmada i alternativa", segons s'explica en un comunicat de la CCMA. En aquest sentit, es traslladarà a diferents punts amb vincles literaris i donarà a conèixer novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des del lloc geogràfic on es localitza el llibre.

El programa abraçarà disciplines i gèneres que no solen formar part de la informació sobre la lectura, com ara el còmic i la novel·la gràfica, els videojocs basats en obres literàries, les obres de fotografia, els assajos musicals, els blogs i les pàgines de diaris i revistes tradicionals sobre literatura. 

L'espai posarà l'accent en la literatura catalana de vocació independent i en les propostes de qualitat allunyades de la comercialitat. A més d'explicar què hi ha darrere dels llibres, com són els premis literaris o com s'inspiren els escriptors, crearà la banda sonora del lector ideal.

El nom del programa parteix del títol del llibre "L'irradiador del port i les gavines", un dels reculls de poemes "més experimentals i avantguardistes" de Joan Salvat-Papasseit. Un concepte, el d'irradiador, que Papasseit fa servir l'any 1921 i que manté vigent la connotació futurista i evoca la idea de radiar i d'irradiar.