Crida a la ciutadania per evitar incendis forestals a Terrassa aquest estiu

S'inverteixen 163.000 euros en el manteniment i la millora d'infraestructures per a la lluita contra el foc

Actuació dels Bombers en l'extinció d'un foc.
Actuació dels Bombers en l'extinció d'un foc. | Cristóbal Castro/Arxiu
Redacció
14 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:18h
Aquest dijous, 15 de juny, comença el període d’alt risc d’incendis forestals, que s’allargarà fins al 15 de setembre. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat aquest migdia la campanya de prevenció d’incendis forestals 2017, fonamentada en la col·laboració i la coordinació entre els serveis de l’Ajuntament de Terrassa i els cossos i serveis d’emergències (Policia Municipal i Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i ADF), així com amb altres institucions com la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Vallès Occidental, que han treballat durant tot l’any per arribar preparats i amb el dispositiu a punt per fer front a possibles contingències.

La campanya es basa en tres eixos: el manteniment de les infraestructures per a la prevenció d’incendis, la vigilància i la sensibilització.

Pel que fa al manteniment i millora de les infraestructures de lluita contra el foc, l’alcalde ha destacat que “des de l’estiu del 2016 i al llarg de tot el 2017, haurem arranjat gairebé 54 hectàrees de franges perimetrals de baixa combustibilitat i s’hauran destinat prop de 163.000 euros, en cooperació amb altres administracions, per a l’adequació i neteja de franges, camins i altres infraestructures per a la prevenció d’incendis de l’entorn de la nostra ciutat”.

Ballart ha volgut sumar a aquest esforç al veïnat i ha fet “una crida a la implicació, responsabilitat i civisme de tots i totes les ciutadanes de Terrassa per afrontar aquest període tan delicat pel que fa la conservació de les zones forestals del nostre municipi. Entre tots i totes, amb seny, informació i conscienciació, podrem gaudir d’un estiu tranquil i sense incidents i preservar els nostres boscos, un patrimoni preuat i de valor incalculable. Aquest és el nostre desig, i el de tots els ciutadans i ciutadanes de Terrassa”.

Des de l’Ajuntament, s’impulsarà al llarg de l’estiu una campanya que convidarà els terrassencs i les terrassenques a protegir els boscos. Es divulgaran els consells d’autoprotecció necessaris en cas d’incendi i es facilitarà la informació necessària per actuar correctament davant d’un incendi forestal. Per aconseguir la millor implicació de la ciutadania en la prevenció dels incendis forestals, des de l’Ajuntament es fa una campanya informativa que arriba a 2.575 habitatges de les urbanitzacions properes a zones boscoses.

Millores en infraestructures

Entre l’any passat i aquest, s’hauran arranjat gairebé 54 hectàrees (53,95ha) de franges perimetrals de baixa combustibilitat, i s’hauran destinat gairebé 163.000 euros (162.900,75 euros), en cooperació amb altres administracions, per a l’adequació i neteja de franges, camins i altres infraestructures per a la prevenció d’incendis de l’entorn de la nostra ciutat.

Durant l’últim any, l’Ajuntament ha impulsat tres franges perimetrals a les urbanitzacions de Can Parellada, les Fonts i el Molinot, que han suposat una inversió total de 55.352,30 euros, que sumen 18,48ha. També s’han arranjat sis camins de l’entorn natural, amb un cost de 18.685 euros, i s’ha executat una obra per garantir l’abastament d’aigües a la bassa de Can Guitard. Al llarg d’aquest any, s’executarà una altra franja perimetral a les Martines, de 35,47ha, amb un pressupost de 78.067,76 euros, un projecte actualment en fase de licitació, parcialment finançat pel programa de la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona.

Pel que fa a la xarxa de basses d’extinció d’incendis, s’iniciaran actuacions de millora en les tanques perimetrals de tres dipòsits, els de la Pineda, Ca n’Amat de la Muntanya i Can Ribes, amb un pressupost total de 10.795 euros. Aquestes actuacions seran finançades parcialment per la Diputació de Barcelona. El Consell Comarcal també s‘ha fet càrrec d’algunes de les tasques de manteniment del dipòsit de la Pineda.

Vigilància i prevenció

Pel que fa a les tasques de vigilància i prevenció, es desenvolupem dues línies de treball. L’Ajuntament atorga una subvenció anual a l’ADF de Terrassa, de 12.260 euros, que li permet cobrir les despeses del cos de Voluntaris Forestals que es mobilitzen durant la campanya de prevenció d’incendis i algunes de les obres de manteniment que desenvolupen a l’entorn natural; i, d’altra banda, ofereix suport logístic a les feines dels quatre informadors contractats per la Diputació de Barcelona, en el marc de la campanya.

L’alcalde també ha volgut remarcar la feina que els 40 voluntaris de Voluntaris Forestals de Terrassa fan a l’estiu. “Una tasca absolutament imprescindible per garantir la seguretat de les persones i la preservació dels nostres boscos”, ha afirmat Ballart.

L’Ajuntament desplega tot un dispositiu d’informació que recorda constantment els consells i mesures de prevenció: des del Ban de Prevenció d’Incendis Forestals, fins a les publicacions al web municipal terrassa.cat/protecciocivil o la informació en temps real a través de les xarxes socials, com el perfil de Twitter @trsemergencies.

En la presentació de la campanya, han participat també el sotsinspector de la regió d’emergències metropolitana nord dels Bombers de la Generalitat, Hèctor Serrat, i del representant del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, Òscar García, que han explicat el dispositiu que desplegaran els seus cossos durant el període d’alt risc d’incendis.