El Vallès té un 21,4% de la població en situació de pobresa o exclusió social

Entre el 2011 i el 2016 va augmentar la pobresa extrema del 3,5% al 7,7% | Les dones, les més afectades per aquesta situació

Redacció
02 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:45h
El 21,4% de la població del Vallès Occidental es troba en situació de pobresa o exclusió social. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Desigualtat i pobresa al Vallès Occidental que s'ha presentat aquest divendres i que alerta que malgrat que els indicadors macroeconòmics apunten una recuperació econòmica existeix una "pobresa estructural que no està remetent”.

Les dades revelen que s'han accentuat les desigualtats, amb el 27,1% dels treballadors de la comarca que cobren menys de 12.000 euros anuals, un atur de llarga durada que s'ha cronificat, un 29,6% de la població que té una renda familiar per sota del 60% de la mitjana catalana o un 11,8% dels infants que reben una beca de menjador. "Cal una actuació conjunta de les administracions per presentar mesures que signifiquin una millora d'aquests indicadors”, afirma el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, que indica que les conclusions de l'informe es presentaran en el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del proper 8 de juny on està previst que es concretin les polítiques que cal impulsar per fer front a la situació.

L'estudi que s'ha presentat aquest divendres és el resultat d'un encàrrec que el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Consell Comarcal va fer a l'Observatoti Comarcal. "Les dades macroeconòmiques que estàvem rebent indicaven que l'economia s'està començant a recuperar i l'índex d'atur està baixant, però per contra veiem que xocava amb el que estava passant amb molts Serveis Socials municipals i amb la percepció de moltes entitats que estan treballant al territori", manifesta Giménez. 

En aquest sentit sosté que és cert que s'està "sortint de la crisi" però adverteix que ara la població és "més pobre" i es troba en una situació "més precària". Giménez assegura que les dades que es desprenen d'aquest estudi indiquen que el 21,4% dels ciutadans de la comarca viuen en situació de pobresa o exclusió social i revela que entre el 2011 i el 2016 va augmentar la pobresa extrema del 3,5% al 7,7%, el que representa un increment del 120%. Això, ha suposat un creixement important de la quantitat de pressupost que els ajuntaments destinen a ajudes socials - entre el 2013 i el 2015 un 36% - i recorda que a la comarca hi ha 14.000 famílies que sol·liciten diferents ajudes com ara les que ofereix el Rebost Solidari. 

Per segments de població, les dones estan més afectades per aquesta situació. Al conjunt de la comarca l'afiliació a la seguretat social és superior en el cas dels homes (64%) que en el de les dones (58%). Alhora, la taxa d'atur en dones és del 15,5% mentre que en homes és de l'11,6%. A més, un 15% de les persones sense feina són nouvingudes i la pobresa severa afecta de forma accentuada els nens de primària, on un 11,8% dels infants reben beques menjador. 

Un 43% dels aturats no reben ajuts

"L'atur de llarga durada s'ha acabat consolidant", determina Giménez que avisa que el 46% són persones que porten més d'un any en atur i el 43,4% de les persones aturades no estan rebent cap tipus de prestació. En aquesta línia remarca que el 17% dels joves de la comarca de 17 anys han abandonat els estudis. "La formació és molt important i ens preocupa", comenta el president que, com diu, fins ara el sistema educatiu era un dels grans ascensors socials i que la crisi farà que aquests joves en no tenir una formació que vagi més enllà arrosseguin una dificultat al llarg de la seva trajectòria vital per aconseguir una feina ben remunerada.

Així mateix indica que les dades mostren que està apareixent un nou sector laboral que Giménez ha titllat de "precariat" i que està format per joves que tot i estar capacitats fan una feina inferior a la que els correspondria. "Hi ha un 27% de persones que tenen uns ingressos anuals de menys de 12.000 euros, viuen en precari, tenen feines temporals i no tenen una identitat laboral clara".