Els graduats de la FOOT de Terrassa, al voltant del 100% d'ocupació

La major part dels estudiants ja treballa en establiments d'òptica abans de finalitzar els estudis

Una revisió de salut visual, a la FOOT.
Una revisió de salut visual, a la FOOT. | UPC
Redacció
02 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:08h
La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va celebrar recentment el seu fòrum d’empreses sota el lema ‘Món FOOT’, on les principals empreses del sector contacten directament amb els estudiants. Els estudis de grau que ofereix aquest centre se situen en el segon lloc amb una taxa d’ocupació més alta de l’Estat, amb prop d’un 100% d’estudiants treballant abans de tres mesos de graduar-se.

El sector òptic mou a Espanya més de 2.300 milions d’euros, amb més de 10.000 establiments. Cada any s’obren a Espanya 200 nous establiments d’òptica. Des que la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’Ordenación de las Profesiones Sanitarias va definir les òptiques com a establiments sanitaris equiparables a les farmàcies, la demanda de graduats universitaris en òptica i optometria va augmentar notablement a tot l’Estat, de tal manera que aquesta és la segona titulació amb més ocupabilitat a Espanya.

La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és l’únic centre universitari català que ofereix aquests estudis. Fa pocs dies el centre ha celebrat la seva fira d’empreses, en la qual algunes de les principals empreses del sector, diverses cadenes d’òptiques i una clínica oftalmològica, com a membres del patronat de la FOOT, han aprofitat per contactar directament amb els futurs professionals.

Segons explica el degà de la FOOT, Joan Gispets, “aquests tipus de jornades són molt positives, perquè els estudiants tenen l’oportunitat de conèixer de prop les empreses on poden treballar en un futur proper”. De fet, la gran majoria dels estudiants del centre “ja treballa abans de graduar-se fent pràctiques d’empresa remunerades. En aquest sentit, la nostra relació amb les empreses del sector és propera i constant. Ja fa alguns anys que vàrem constituir el patronat de la FOOT, format per una dotzena de les principals empreses del sector, així com associacions professionals, amb uns resultats molt satisfactoris”, explica el degà.

I és que, tal i com reflecteix el darrer estudi del Ministeri d’Educación, Cultura y Deporte Inserción laboral de los estudiantes, el grau d’Òptica i Optometria se situa en el segon lloc amb una taxa d’ocupació més alta a Espanya, per darrera dels estudis de medicina. El percentatge d’afiliació a la seguretat social dels graduats en Òptica i Optometria és del 84% i els contractes temporals no arriben al 10%.

D’altra banda, segons el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), la major part dels contractes laborals es concentren en el comerç minorista, amb un 84%, seguit de les activitats sanitàries amb un 11%, del comerç majorista amb un 1,26% i de l’àmbit de  l’educació amb un 0,60%. Aquest informe assenyala també que ha augmentat la participació d’aquests professionals en centres d’oftalmologia i cirurgia refractiva, en empreses de fabricació i distribució o en equips multidisciplinaris amb pediatres o psiquiatres.

En aquest sentit, Alfons Bielsa, president del Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya (COOOC) aporta dades sobre l’estat del sector i explica que “la facturació anual de les empreses d’òptica i optometria és superior als 2.300 milions d’euros. A Espanya hi ha més de 10.000 establiments d’òptica, dels quals més de 2.000 pertanyen a cadenes relaciones amb l’òptica i l’optometria”.

Bielsa  destaca que “cada any s’obren a Espanya 200 establiments nous d’òptica i hem entrat en un nou cicle d’augment de l’oferta de llocs de treball. El nostre és un sector potent, que aporta una part gens menyspreable al PIB nacional i que, a més, és essencial  per a la cura de la salut visual de la població. Per això, estudiar Òptica i Optometria és i serà durant molt de temps garantia d’ocupació”, conclou Bielsa.

Òptic optometrista, una professió amb futur

Segons un estudi de la Universitat d’Òxford de l’any 2013, el 47% dels llocs de treball està apunt de desaparèixer i el 90% de les professions canviaran radicalment. Aquest estudi estableix les 7 professions millor posicionades per adaptar-se a la 4a revolució industrial. Una d’elles és la d’Òptic Optometrista. L’estudi d’Òxford argumenta que aquest posicionament te a veure, entre altres coses, amb la proliferació de tot tipus de pantalles i del desenvolupament de la realitat augmentada.