«Recoja sus cosas» s'estrena a Terrassa

La Coral dels Amics acull la primera presentació del reportatge novel·lat del periodista resident a Terrassa Ander Zurimendi, que recull la vida de diversos reclusos d'ETA després de sortir de la presó

Redacció
31 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:42h
L'editorial Pol·len publica el llibre "Recoja sus cosas", una breu novel·la del periodista basc Ander Zurimendi, resident a Terrassa i responsable de premsa del grup municipal de la CUP a l'Ajuntament. La presentació serà demà dijous 1 de juny, a la Coral dels Amics (carrer Pantà, 57). L’acte començarà a les 19 hores, tot i que posteriorment hi haurà una petita festa basca (amb sidra, truita de bacallà i música basca, entre d’altres).   

La trobada comptarà amb la presència de dos ex presos d'ETA i membres de l'entitat Harrera (de suport assistencialista a les persones que recuperen la llibertat), els biscaïns Fernando Etxegarai i Iñaki Zugadi. Fins a Terrassa també es desplaçà uns dels editors que formen l'editorial Pol·len, Jordi Panyella. Terrassa estrena així la gira de presentacions.

Fins i tot serà el primer dia en el qual es podrà adquirir el llibre físicament, donat que no serà fins aquest dimecres a la tarda quan la impremta enviarà, in extremis, els exemplars de la primera edició. L'escàs marge de temps es deu al fet que el text inclou un agraïment a totes les mecenes que van participar a la campanya de Verkami, entre les quals molts terrassencs.    

Divendres segueix la gira de presentacions a l'Euskal Etxea de Barcelona, un espai de trobada de la comunitat basca a la ciutat i habitual escenari cultural. De fet, per divendres està previst que s'incorpori a les xerrades Elena Ortega, la mare del pres "Alfon" (autor de l'epíleg del llibre escrit des de la presó de Navalcarnero). A la xerrada barcelonina també hi serà David Vidal, professor de Periodisme Literari a la UAB i membre del màster en el qual es va originar al present llibre.  

Dissabte serà el torn de traslladar-se a Reus, on l'Euskal Komisioa de la ciutat ha organitzat una "Jornada per l'Amnistia" que ambientarà la plaça Farinera amb motius bascos i que posteriorment al vermuth i la presentació del llibre, organitza una fideuada popular. Finalment, el mateix dissabte la ruta conclourà a Sabadell, on Recoja sus cosas serà presentat al casal Can Capablanca. 

La gira seguirà, durant el mes de juny, pel País Basc (Donostia i Bilbao), Mallorca (Palma i Manacor) i Madrid.  

Segons l'autor, Ander Zurimedi, "es tracta d'una història que havia de ser explicada, ja que molta gent desconeix les condicions que travessen les persones preses". I afegeix: "aquest llibre, de fet, pretén humilment sumar-se al relat plural sobre la memòria del conflicte basc que es va construint dia a dia".

La literatura, el còmic, l'assaig, el relat curt... Són molts els formats en els quals avui dia es parla del conflicte basc. Com per exemple el còmic "Baleak ikusi ditut / He visto ballenas", la reeixida "Patria", els relats agrupats en l'edició "Nuestras guerras. Relatos sobre los conflictos vascos", algunes de les magnífiques novel·les de Ramon Saizarbitoria, etc.