El patrimoni de Terrassa va rebre 46.000 visitants durant la Fira Modernista

La xifra suposa un increment del 20% respecte el 2016 | Un quart de les persones que van passejar per la Fira venien de fora de la ciutat

La Casa Alegre de Sagrera va ser l'equipament més visitat, amb 12.837 persones.
La Casa Alegre de Sagrera va ser l'equipament més visitat, amb 12.837 persones. | Enfo/Wikimedia
Redacció
30 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:21h
La 15a edició de la Fira Modernista de Terrassa va tancar amb un important creixement del nombre de visitants als diferents elements que configuren el patrimoni de la ciutat. La xifra de visitants a edificis emblemàtics i que formen part del patrimoni modernista terrassenc, com la Masia Freixa o la Casa Alegre de Sagrera, així com les visites guiades i organitzades pel Servei de Turisme, han experimentat un important creixement respecte a l’edició anterior, sumant un total de 46.000 visitants, segons els càlculs de l'Ajuntament. La xifra representa un increment de prop del 20% respecte a la Fira de 2016 i de gairebé un 10% respecte a la xifra de 2015.

Respecte aquestes xifres, el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha declarat que “la Fira Modernista de Terrassa continua sent un dels esdeveniments de referència dins i fora de la ciutat.

L’edició d’aquest any ha estat tot un èxit de participació i d’organització i una clara mostra que la Fira està plenament consolidada com una cita que referma la personalitat i la identitat de la ciutat i que, alhora, també projecta la seva imatge a l’exterior”.

Per edificis patrimonials, la Casa Alegre de Sagrera va rebre 12.837 visites, superant àmpliament les 9.574 de l’any passat, mentre que un total de 12.349 persones van visitar la Masia Freixa sobrepassant les 11.071 de l’any 2016. Cal destacar que tots els equipaments museístics de la ciutat van superar les xifres de visitants aconseguides durant la Fira Modernista de l’any passat. Així, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) va incrementar el nombre de visitants d’un 13,83%, la Seu d’Ègara d’un 12,47%, el Castell Cartoixa de Vallparadís d’un 53,14% i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil d’un 43,53%.

En el cas de les visites guiades organitzades pel Servei de Turisme, hi van participar un total de 3.619 persones, incloent-hi els 1.314 usuaris de la nova ruta “El Trenet del 1900”, una de les novetats destacades i de més èxit d’aquesta edició de la Fira. La xifra suposa un increment del 75% de participants a les visites respecte a l’any 2016. I un augment del 10% sense incloure els usuaris de “El Trenet del 1900”.

Bona valoració per part de les persones visitants

La Fira Modernista de Terrassa continua rebent un notable alt per part dels visitants i enguany es repeteix la valoració global de 8,4 sobre 10 aconseguida l’any passat. La Fira segueix d’aquesta forma amb la tendència a l’alça registrada en els darrers anys pel que fa al nivell de satisfacció dels visitants.

Així ho assenyala l’enquesta realitzada per l’Ajuntament a través de l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST) en base a les entrevistes realitzades a 607 persones. El sondeig també mostra l’increment de persones que han visitat per primer cop la Fira, un 19,8% del total de visitants, respecte al 16% de l’any anterior.

Una altra de les xifres que l’enquesta posa de manifest indica que un 95% de les persones que han estat preguntades responen que segurament o probablement repetiran visita a la Fira Modernista, percentatge que gairebé iguala al de l’any passat, que va ser del 96%. Destaca també l’alt grau de satisfacció expressat per les persones enquestades respecte al programa d’activitats o l’espai de la Fira, aspectes valorats amb un notable (8,3 de valoració mitjana).

L’enquesta aporta igualment dades sobre la procedència dels visitants. Seguint la línia que s’ha mantingut en les darreres edicions de la Fira Modernista, la presència de visitants residents en altres municipis que han visitat Terrassa durant la Fira ha estat gairebé sempre superior al 20%. Així, aquest 2017 el percentatge de visitants de fora de la ciutat ha estat del 24,9%. D’aquests, més del 77% han manifestat la seva intenció de tornar a visitar la ciutat en els propers mesos.  Els punts d’informació de la Fira, situats al parc de Sant Jordi, la Casa Soler i Palet i el raval de Montserrat, van atendre un total de 5.400 persones. D’aquestes, un 56% eren de Terrassa i un 44% visites de fora de la ciutat.

Una xifra de visitants forans que també és força rellevant a les visites guiades que s’han organitzat durant el cap de setmana de Fira Modernista i on, exceptuant “El Trenet del 1900”, on la major part dels usuaris eren terrassencs i terrassenques, més d’un 41% dels participants eren de fora de la ciutat. Pel que fa a la despesa mitjana dels visitants, s’ha mantingut estable respecte a l’any anterior amb una mitjana per visitant al voltant dels 36 euros. Un 49% d’aquesta despesa s’ha fet en bars i restaurants, un 39% en parades del mercat modernista, i el 12% restant en establiments comercials.

La Fira Modernista a les xarxes socials

La pàgina web de la Fira Modernista, www.firamodernista.cat, i la web de turisme de l’Ajuntament, www.visitaterrassa.cat, van registrar una xifra total de 100.165 pàgines vistes i 28.135 usuaris i usuàries, incrementant de forma molt important els registres de l’any passat (18.883 pàgines vistes i 7.366 usuaris i usuàries). Per la seva banda, l’aplicació elaborada per a la Fira ha tingut 2.863 usuaris i usuàries, un 19% més que l’any passat, que han visitat un total de 31.462 pàgines.

Les xarxes socials Twitter, Facebook o Instagram també han informat sobre la fira i l’han promocionada activament. Així, a Twitter s’han registrat un total de 46.800 impressions (nombre de vegades que els usuaris han visualitzat una piulada) amb el hashtag #FiramodernistaTrs, amb un abast potencial de la piulada de 800.000 usuaris i usuàries.

A més, aquest any s’han fet diferents vídeos en directe d’actes de la Fira a través de Facebook (Video Lives) que han obtingut una gran resposta, registrant-se un total de 19.436 visualitzacions. Entre les activitats més vistes destaquen les 2.488 visualitzacions de l’acte inaugural, les 1.856 visualitzacions de la “Visita a la Masia Freixa” o les 1.645 visualitzacions de la ruta “El Trenet del 1900”. D’altra banda, s’han fet més d’un miler de publicacions a Instagram amb les etiquetes #FiramodernistaTrs o #FiramodernistaTrs2017.

La cuina modernista protagonitzarà la Fira del 2018

La 16a edició de la Fira Modernista de Terrassa estarà dedicada a la cuina modernista i prendrà així el relleu a la figura de Santigo Rusiñol, el polifacètic artista modernista i gran impulsor d’aquest moviment, que ha estat el protagonista de la temàtica de la Fira d’enguany.

L’Ajuntament de Terrassa va impulsar la Fira Modernista l’any 2003 amb l’objectiu de recuperar la vella tradició de la Fira de la Primavera i, alhora, de recordar una època que ha marcat la ciutat, un període en que la indústria tèxtil va fer créixer la ciutat en molts aspectes: demogràfic, econòmic, cultural, artístic, etc. Des de l’any 2007, la Fira està declarada per la Generalitat com a Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya.