La Generalitat reconeix la innovació i les bones pràctiques de MútuaTerrassa

L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya destaca tres programes desenvolupats per l'entitat terrassenca

Redacció
23 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:14h
L’Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya -AquAS-) ha reconegut recentment a MútuaTerrassa per un total de tres experiències certificades en Innovació i Bones Pràctiques en Gestió. Es tracta de l'aplicació del Lean Management i l'Anàlisi Modal de Fallades i Efectes en el Codi Ictus, el redisseny del programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i el programa d’atenció al pacient crònic complex: unitat funcional de crònic i unitat de subaguts.

La distinció va ser atorgada aquest dilluns al migdia pel conseller de Salut, Antoni Comín, en el marc de la IV Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya. Els diplomes acreditatius els han recollit el doctor Fco. Javier González de Molina, metge adjunt del servei de Medicina Intensiva de l’HUMT, la doctora Francesca Moyá, directora de l’Oficina Tècnica de Processos de l’Àmbit de Servei Assistencial, Gràcia Coll, supervisora de la sala de parts/ASSIR i el doctor Jaume Sanahuja, director del Residencial Sociosanitari Vallparadís.

Millorar la qualitat assistencial del Codi Ictus mitjançant la metodologia Lean i l’Anàlisi Modal d’Errades i Efectes

L’HUMT, com a Centre de Referència per a l’Ictus (CRI), es va proposar avançar en la millora de la qualitat mitjançant la incorporació de la metodologia Lean i aquest fet ha suposat un impacte molt positiu en els nivells d’eficàcia, eficiència i satisfacció tant de pacients com de professionals. Donat que el tractament de l’ictus isquèmic agut comporta riscos elevats, es va complementar amb l’Anàlisi Modal d’Errades i Efectes i gràcies a la seva aplicació s’ha dut a terme un mapa de risc i un estudi exhaustiu de les errades potencials i les seves causes, fet que ha permès incorporar correccions que les eviten i proporcionen la màxima seguretat als pacients.

Redisseny del programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR)

Es tracta d’un programa àmpliament consolidat que s’ha redissenyat amb l'objectiu de crear un nou model transversal i coordinat entre els diferents nivells assistencials i professionals. S'ha assolit el propòsit de canvi contundent del model assistencial i s'ha aconseguit millorar la resolució dels processos a un primer nivell assistencial així com l'accessibilitat del programa als usuaris, tot això reordenant els recursos existents i els processos assistencials de forma més eficient.

Programa d'atenció al pacient Crònic Complex: unitat funcional de crònic i unitat de subaguts

MútuaTerrassa va posar en marxa, el passat 2012, un Programa d'Atenció a la Cronicitat, desplegant projectes, entre ells el d'atenció al Pacient Crònic i Complex (PCC), pel qual es van implantar dos nous dispositius assistencials, la Unitat Funcional de Crònics (UFC) i la Unitat de Subaguts (US). Actualment, les UFC i la US estan ja en funcionament i s'ha pogut avaluar la seva activitat i els primers resultats d'un programa específic destinat al PCC reingressador que ha estat controlat per aquest dispositius.