Vacarisses escalfa motors per la seva Festa Major petita

La baixada i l'aplec de la Vaca, la cultura popular, la música tradicional i la fira del segle XVIII seran les protagonistes del cap de setmana de sant Felip Neri

La Baixada de la Vaca és un dels actes principals de la Festa Major petita de Vacarisses.
La Baixada de la Vaca és un dels actes principals de la Festa Major petita de Vacarisses. | Aj. Vacarisses
Redacció
24 de maig del 2017
Vacarisses escalfa motors per la seva Festa Major petita. Els actes, que s'allargaran fins diumenge 28, van començar amb una xerrada, aquest dimarts, sobre la baixada de la Vaca i sobre la Fira del Món Geganter.

De fet, la cultura popular i les tradicions són les protagonistes de la Festa Major, que se celebra en honor a Sant Felip Neri. Diables, gegants i castells se sumaran a la mostra de música i dansa tradicionals Entreparcs, la Fira del Segle XVIII i la Baixada i l'Aplec de la Vaca.

Entreparcs i cultura popular

La gran protagonista de la Festa Major Petita és la cultura popular. D’una banda, torna Entreparcs, una mostra de música i dansa tradicionals, anomenada d’aquesta manera per la ubicació geogràfica de Vacarisses, en un entorn immillorable, envoltat de dos parcs naturals: el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el de la Muntanya de Montserrat. En aquesta segona edició, es comptarà amb les actuacions de Muchacho & Los Sobrinos, Les Violines, Grallers de Vacarisses i grups de música i dansa d’Euskal Herria. Les entitats vacarissanes també participaran a la festa, amb la V Diada de Diables, que oferirà tallers i correfocs per a totes les edats; la XXVIII Trobada Gegantera, que es clourà amb els Castellers de Terrassa, i les ballades de l’Esbart Dansaire.

Fira del segle XVIII

La programació de dissabte estarà marcada per la Fira del segle XVIII, que ens transportarà a la Vacarisses de fa 300 anys. L’ambientació s’aconseguirà gràcies a la fira d’època i a un seguit d’activitats complementàries, com demostracions d’oficis, jocs infantils, recorreguts amb carros de rucs o un taller de botifarres. En total, hi haurà més de 35 parades. També s’han organitzat unes visites guiades a l’edifici més emblemàtic del municipi, El Castell, i unes altres al Museu-Arxiu de l’Església de Sant Pere. A més, l’Ajuntament demana a la ciutadania que recorri els carrers del nucli vestida d’època per crear encara més ambient. El Cor de Vacarisses hi aportarà el toc musical amb actuacions esporàdiques.

La tapa del XVIII

La gran novetat d’enguany és la possibilitat de degustar una tapa inspirada en la Festa Major Petita. Sota el nom de La tapa del XVIII, diversos bars i restaurants del municipi oferiran les seves creacions durant els dies que dura la festa. Demaneu "La tapa del XVIII" al Restaurant El Cingle, L’Estoneta, De-Picnic i el bar-restaurant Camí de l’Obac.

Festa de la Vaca, una celebració llegendària

La nit de dissabte, la festa continuarà amb la Baixada de la Vaca, que començarà amb una representació de la Llegenda de la Vaca i acabarà amb el Ball de l’Ós. La llegenda ens situa a principis del segle XVIII, al Castell de Vacarisses, on vivia el senyor d’aquestes terres, Llopis Amat. Eren temps de penúries, a causa de la sequera que assolava la comarca, de manera que el poble passava gana, excepte el senyor, que vivia en l’opulència. Per tot plegat, la gent no se l’estimava. Un dia, un noi vacarissenc va entonar uns versos sobre la inhumanitat d’en Llopis Amat.

En escoltar-los, el senyor va sentir tanta tristor que va decretar que el noi no sortís del Castell fins passades trenta-sis llunes plenes. Un cop transcorregut el càstig, va prometre que tant ell com els seus successors donarien una vaca per reparar tot el mal causat fins llavors. Així, per recordar el triomf del poble sobre el senyor, es baixa una vaca des del Castell de Vacarisses fins al nucli, on es cou durant tota la nit de dissabte per oferir-la al dia següent, al dinar popular de l’Aplec de la Vaca.