Joan Francesc Fondevila, premiat per la Premsa Comarcal

El terrassenc, president del CECABLE, rep el Premi de recerca per un model sobre l'ús de les xarxes socials per als mitjans de comunicació

Joan Francesc Fondevila i Gascón.
Joan Francesc Fondevila i Gascón. | Cecable
Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 7:07h
El terrassebc Joan Francesc Fondevila Gascón, professor de la Universitat de Girona (Escola Universitària Mediterrani) i director del Centre d’Estudis sobre el Cable (CECABLE), va rebre a Igualada (Museu de la Pell), en el marc de la 10a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, el 9è Premi de recerca universitària Premsa Comarcal, organitzat per l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la Xarxa Vives d’Universitats, per la investigació "L’ús de les xarxes socials als diaris de l’ACPC: fórmules per aconseguir impacte i ingressos".
 
“És motiu de gran alegria aquest reconeixement, ja que és fonamental analitzar com els mitjans de comunicació poden obtenir rendiment en forma d'interacció i ingressos en xarxes socials. Un model que confereix objectivitat permet situar a cada mitjà en l'entorn i ofereix pautes de millora”, afirma el terrassenc Fondevila, Investigador Principal del Grup de Recerca sobre Sistemes Innovadors de Monetització en Periodisme, Màrqueting i Turisme Digital (SIMPED) i del Grup de Recerca sobre Periodisme i Màrqueting Digital i Banda Ampla, de l’Escola Universitària Mediterrani (Universitat de Girona) i del CECABLE, i professor també de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat Ramon Llull (URL), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), EAE-Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i altres universitats.
 
En la recerca, amb un finançament de 5.000 euros, es proposa un model d’anàlisi quantitativa i qualitativa, que s’aplicarà en diaris catalans. El model de diagnosi permet classificar, mitjançant una puntuació final, els diversos mitjans, que es poden ubicar en l’escala de màrqueting. Es confronten les dades d’ús de xarxes socials amb els models mètrics vigents (Murdough, Lovett, Bonsón i Ratkai i Barger i Labrecque) i s’aporten vies de monetització de l’activitat en xarxes socials, per tal que els mitjans comarcals i locals n’obtinguin ingressos. Els resultats de l’aplicació pràctica, que es portarà a terme durant els pròxims mesos, es presentaran en el mes de maig del 2018.
 
El Premi de Recerca Universitària està dirigit a docents i investigadors de les Facultats de Ciències de Comunicació de l’àmbit dels Països Catalans. La convocatòria està destinada a abordar qualsevol tema relacionat amb l’edició de premsa comarcal i local en paper i de pagament, amb l’ús d’Internet com a prioritat, però oberta també al periodisme de proximitat en general que es realitza a ràdios i televisions locals, portals digitals d’informació general i a qualsevol altra tecnologia, sempre que la premsa comarcal hi disposi de finestra.
 
L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) és una entitat sense ànim de lucre que aglutina la pràctica totalitat d’empreses i entitats editores de premsa comarcal i local d’informació general existents a Catalunya, en format paper o digital, escrites en català i amb difusió de pagament. Premsa Comarcal aplega periòdics impresos de difusió diària, setmanal, bisetmanal, quinzenal, mensual, bimestral i trimestral.
 
La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats (Universitat Abat Oliba CEU, Universitat d’Alacant, Universitat d’Andorra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Perpinyà Via Domitia, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Politècnica de València, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Sàsser, Universitat de València, Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya) de quatre Estats europeus (Andorra, Espanya, França i Itàlia) en ensenyament superior, recerca i cultura.