La Fundació Amancio Ortega donarà un equip de radioteràpia al Consorci Sanitari de Terrassa

En total, la fundació de l'amo d'Inditex ha cedit 47 milions a la Generalitat per a comprar 61 aparells contra el càncer

L'Hospital de Terrassa
L'Hospital de Terrassa | J.A.
Redacció
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:37h
La Fundació Amancio Ortega s'ha compromès aquest divendres a donar prop de 47 milions d'euros a la Generalitat per destinar-los a la compra de 61 aparells d'alta tecnologia contra el càncer i que s'ubicaran en hospitals públics catalans.

La donació de l'entitat de l'amo i fundador d'Inditex permetrà renovar bona part dels aparells que s'han quedat obsolets i que amb la crisi econòmica no s'havien pogut renovar. Els nous aparells arribaran de forma progressiva als centres mèdics a partir del 2018.

El conveni l'han signat el conseller de Salut, Antoni Comín, el director del CatSalut, David Elvira, i la vicepresidenta primera de la fundació i esposa del magnat, Flora Pérez, davant del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident executiu de la Fundació, José Arnau.

En concret, dels 47 milions, 37 es destinaran a renovar 18 equipaments de radioteràpia, anomenats acceleradors lineals. Això permetrà substituir tots els aparells que tenen més de vuit anys, més de la meitat dels que hi ha instal·lats a Catalunya. Els aparells, que encara s'han de licitar, es fan per encàrrec i a mida.

Els hospitals de la Vall d'Hebron, Sant Pau i Clínic, de Barcelona, en tindran tres de nous cadascun. L'ICO de Badalona, de L'Hospitalet de Llobregat i de Girona en tindran dos de nous cadascun, un anirà al Consorci de Terrassa, un a l'Arnau de Vilanova de Lleida i un a l'Hospital de la Santa Creu de Tortosa.

Els 9,84 milions restants serviran per substituir 43 mamògrafs, cosa que permetrà que no en quedi cap d'analògic i tots ja seran digitals. A més, els que s'ubiquin en hospitals públics de referència també tindran tomosíntesi, cosa que permet fer mamografies en tres dimensions.

Dos dels nous aparells aniran a Vielha i Tremp, dos a Lleida, tres a les Terres de l'Ebre (Amposta, Tortosa i Móra d'Ebre), tres a Tarragona, un a Reus, un al Vendrell, tres a les comarques de Girona (Figueres, Santa Caterina de Salt i Trueta), dos a Manresa, un a Vic, un a Berga, 17 a hospitals de l'àmbit metropolità i set més a ambulatoris de la mateixa regió sanitària.