Campanya al Vallès per reduir el risc d'incendis als boscos de ribera

El Departament d'Agricultura porta a terme treballs preventius en diferents punts de Catalunya

Accions per reduir el risc d'incendi en boscos de ribera
Accions per reduir el risc d'incendi en boscos de ribera | Departament d'Agricultura
Redacció
18 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:23h
El Departament d'Agricultura, de la mà de les Agrupacions de Defensa Forestal, ha iniciat des de fa uns dies la campanya per prevenir incendis forestals en boscos de ribera. Segons han informat, ja han realitzat les primers actuacions en algunes comarques i, durant els propers dies, es preveu que se'n puguin portar a terme més al Berguedà, el Bages, l'Anoia, el Solsonès, Osona, la Noguera, el Sagrià, el Baix Llobregat, el Garraf, el Vallès Occidental, el Maresme, el Vallès Oriental i l'Alt Penedès. 
 
En total, s’actuarà sobre més de 364 quilòmetres per aconseguir reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre). En aquest sentit, la campanya es basa en treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol i reduir el risc. D'aquesta manera, es disminueix l'inflamabilitat de les masses cotonoses, sobretot en aquelles zones d'afluència de gent, als marges de camins i vorals de les carreteres afectades, i en zones recreatives.
 
La campanya es va iniciar com a pla pilot l’any 2011 a les riberes de Lleida i, constada l’efectivitat del tractament, l’any 2012 es va fer extensiva a la Catalunya Central i l’any 2013 es va ampliar a diversos municipis de Barcelona. Al 2016, hi va haver 15 incendis (vuit a Barcelona, sis a la Catalunya Central i un a Lleida), mentre que a la campanya de l’any 2015 van ser-ne 43 (23 a Barcelona, 15 a la Catalunya Central i cinc a Lleida).