Terrassa celebra el Dia Internacional dels Museus amb diferents activitats

La Seu d'Ègara també se suma a la 13a edició de la Nit dels Museus el dissabte 20 de maig

Redacció
18 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:29h
L’Ajuntament prepara diferents activitats per commemorar el Dia Internacional dels Museus, que se celebra avui, 18 de maig. L’objectiu és divulgar el patrimoni museístic de la ciutat i apropar-lo a la ciutadania. El Museu de Terrassa s’adhereix un any més al Dia Internacional dels Museus programant activitats per donar a conèixer el patrimoni local i jornades de portes obertes a la Casa Alegre de Sagrera, el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Seu d’Ègara entre el 18 i el 21 de maig amb els següents horaris: Casa Alegre de Sagrera: de dijous a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i diumenge, d'11 a 14 h; Castell Cartoixa de Vallparadís: de dijous a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenge, d'11 a 14 h; Seu d'Ègara: de dijous a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenge, d'11 a 14 h.

A més de les jornades de portes obertes, el Museu de Terrassa mostra cada any de forma destacada una peça del seu fons en el marc del Dia Internacional dels Museus, amb el títol “La Joia del Museu”. Enguany, es mostraran dues còpies impreses de plànols del primer projecte urbanístic del conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere, de Josep Puig i Cadafalch. Uns documents que ofereixen una visió global que intenta lligar el monument amb l'entorn i la ciutat. Aquest any 2017 se celebra l’Any Puig i Cadafalch, en commemoració del 150è aniversari del seu naixement. A més, coincideix amb el centenari de l’inici de les excavacions arqueològiques a les Esglésies de Sant Pere. El Museu de Terrassa vol recordar així l’insigne arqueòleg i arquitecte amb una mostra significativa del seu projecte urbanístic per a les Esglésies. Les peces es podran veure del 17 de maig al 18 de juny a la Seu d’Ègara de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenges, d'11 a 14 h.

El Dia Internacional dels Museus se celebra arreu del món des del 1977, organitzat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). Cada any hi participen desenes de milers de museus de prop de 150 països. La 39a edició del Dia Internacional dels Museus ha triat el lema “Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus”, amb el que es vol posar de relleu el paper dels museus com a centres pacificadors de les relacions entre els pobles.

Nit dels Museus a la Seu d’Ègara

La Seu d’Ègara se sumarà el proper dissabte 20 de maig a la 13a edició de la Nit dels Museus. Una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa com a complement del Dia Internacional dels Museus.

Així, de 21.30 a 24 h hi haurà portes obertes a la Seu d’Ègara i es projectarà l’audiovisual “Les pintures de la Seu Episcopal. Segles V al VIII”, produït pel Museu de Terrassa. A més, i el mateix dissabte 20 de maig, a les 22 h s’organitzarà la visita gratuïta “De Vallparadís a la Vall del Nil”, una activitat organitzada pel Museu de Terrassa i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, que permetrà conèixer i visitar de forma conjunta l'exposició “Teixits de la Vall del Nil. Teixits coptes de Montserrat i del CDMT” i les pintures murals de la Seu d'Ègara.

A la mostra s'exhibeixen més de quaranta teixits, datats entre els segles IV i XI, pertanyents a la comunitat copta, nom amb què es coneix als cristians d'Egipte. També es visitaran les Esglésies de Sant Pere, dedicant una especial atenció a les pintures murals dels segles V al VIII. (Places limitades. Cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon: 93 731 52 02, o mitjançant correu electrònic a l'adreça: [email protected]). La Nit dels Museus, que cada any compta amb la participació de més de tres mil museus de quaranta països, vol facilitar la visita als museus participants i atreure nous públics.