Els Minyons arrenquen motors per una temporada que pot ser apassionant

Els malves tenen aquest dissabte la primera gran cita, la Diada del Patrimoni, en què estrenaran els castells de nou | L'objectiu de l'any és consolidar els deu pisos i ampliar la gamma de construccions | Solucionar els problemes d'espai al local, el gran repte social de la colla

La Diada del Patrimoni a la Seu d'Ègara veurà el primer castell de nou dels Minyons aquest any.
La Diada del Patrimoni a la Seu d'Ègara veurà el primer castell de nou dels Minyons aquest any. | M.T.
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:39h
Els Minyons de Terrassa es planten, aquest cap de setmana, davant d'un dels primers moments claus de la temporada. La Diada del Patrimoni, dissabte a la tarda a la Seu d'Ègara de la ciutat terrassenca, serà el punt d'inflexió en què els malves arrencaran la cursa cap a la Gamma Extra, que preveuen portar a la Festa Major de Terrassa.

Els malves, que actuaran acompanyats dels Capgrossos de Mataró i els Castellers de Barcelona, estrenaran, amb tota probabilitat, el 3 de 9 amb folre, i, segons com vagin els assajos, podrien portar alguna sorpresa més. 

La Diada del Patrimoni, nascuda el 2014 "per omplir una mancança d'actuacions a principis de temporada", com diu el cap de colla Nani Matas, s'ha convertit, en aquests tres anys, en l'arrencada de la temporada alta dels Minyons. A més, és una diada que lliga els malves amb el patrimoni de la ciutat: es fa a la Seu d'Ègara, un dels principals atractius de Terrassa.

De fet, a més de la diada en si, hi ha un seguit d'actes que complementen la diada, com l'espectacular pilar caminat per sobre del pont de Sant Pere, a més d'un sopar de germanor i un concert. Tot plegat, a partir de les 17.30 hores, quan sortirà el pilar caminat des de la Creu Gran.

Bon inici de temporada i objectius ambiciosos

El president i el cap de colla dels Minyons, Jordi Juanico i Nani Matas, han valorat positivament aquest inici de temporada. Els dos dirigents han destacat la renovació que ha significat l'arribada de les noves junta i tècnica. "La il·lusió i el respecte són els nostres motors", ha explicat Juanico, que ha destacat la bona sintonia amb la tècnica, "que és important per la colla".

Per la seva banda, Nani Matas també compta amb un equip molt jove, amb "gent de 23 i 24 anys en llocs de responsabilitat i molta gent nova", que fa que aprenguin i s'obri el cercle de persones que treballen per la colla.

A nivell casteller, hi ha "poc a explicar", segons Matas. L'objectiu obvi és "mantenir el nivell de colla de deu", i, per tant, no abaixar el llistó. Tot i això, la tècnica malva té un altre gran objectiu: diversificar la gamma de castells, i això passaria pels castells nets. 

Matas, però, no vol posar data a aquestes estructures. "Són molt efímers, i quan estiguin llestos, es poden portar a plaça", segons el cap de colla, tot i que s'estan treballant "molt seriosament" a l'assaig per responsabilitzar la colla i comprometre's a treballar-los.

Concretament, Matas ha explicat que el 2 de 8 sense folre estava força avançat a finals de temporada - el van intentar a la Diada de la Colla - però ara, pràcticament, s'ha de refer. També ha mencionat el 3 i el 4 de 9 sense folre, que ja han anat treballant a l'assaig, tot i que no garanteix que vagin a plaça. Per últim, l'inèdit 2 de 10 "no és una prioritat" i, tot i que segurament li prendran les mides, és molt improbable que se'l plantegin.

De cara a la Festa Major, Matas ha avançat que l'objectiu és portar-hi més d'un castell de Gamma Extra, tot i que el 3 de 10 no serà, probablement, un d'aquests. Tanmateix, aprofitaran els assajos especials per començar a prendre-li les mides.
 

Els Minyons van descarregar el 2 de 8 sense folre a l'assaig, el novembre passat. Foto: @ferrer_marc


Un nou local o la reforma integral de l'actual, el dilema dels Minyons

A nivell social, el principal repte de la junta és trobar una solució per al local, que, segons Juanico, s'ha quedat petit després del "salt de qualitat" que ha donat la colla els últims anys. Després de la Festa Major, al juliol, una assemblea debatrà sobre les diferents opcions: reformar el local actual, la casa Jacint Bosch, buscar-ne un de nou, o bé buscar una solució mixta.

Juanico ha admès que la qüestió del local és complicada perquè hi ha moltes sensibilitats dins la colla. "Hi ha una qüestió sentimental forta", diu el president dels malves, "però si volem créixer hem de fer-hi alguna cosa". La cobertura del local d'assaig seria la principal necessitat, i seria "molt complicat" fer-ho a l'actual espai, que, de totes maneres, és "petit".

A més, es tractaria d'una qüestió a llarg termini, perquè, en qualsevol dels casos, s'haurien de fer mesos de reformes i la colla hauria de buscar un lloc on assajar. De totes maneres, diversos grups estan treballant, en sincronia amb la junta directiva, les diferents opcions, i les presentaran a l'assemblea del juliol.
 

La casa Jacint Bosch, el local dels Minyons de Terrassa. Foto: Enfo/Wikimedia Commons


La Nova Atenes, l'altre gran projecte

Matas i Juanico han volgut destacar la que serà, potser, una de les grans cites de l'any: la diada de la Nova Atenes, en què els malves rebran, l'1 d'octubre, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca a la plaça Vella de Terrassa, en la que, diuen, pot ser "una de les diades castelleres més grans que s'hagin vist mai".

La diada reunirà, a la plaça Vella de Terrassa, les tres colles més en forma dels últims anys en el moment en què estan més en forma de la temporada. Per això, preveuen que sigui espectacular. Sobre la possible coincidència amb el referèndum d'independència, els dirigents malves no preveuen cap canvi en el programa: "seria una manera bonica de culminar un dia tan especial".

La Nova Atenes, però, serà el punt culminant d'una festa que durarà tot el cap de setmana. Des de divendres, els Minyons acolliran els Castellers d'Andorra i els Pallagos del Conflent, així com la Jove Muixeranga de València, per la Diada dels Països Catalans. Els malves faran un seguit d'activitats per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de la ciutat a les colles convidades, abans de fer una actuació conjunta al parc de Sant Jordi. Tot plegat serà el 30 de setembre.
 

El cap de colla dels Minyons, Nani Matas, i el seu president, Jordi Juanico. Foto: Joaquim Albalate