Absolts dos «narcos» i un guàrdia civil de robar droga després que la fiscalia retiri l'acusació

L'acusació es basava en la confessió d'un dels traficants, un penedit condemnat per assassinar dos vigilants de seguretat a Terrassa el 2002

Redacció
11 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:04h
L'Audiència de Barcelona ha tornat a jutjar aquest dimecres alguns dels integrants de l'anomenada 'banda del Port', formada per policies i narcotraficants i que hauria robat droga a altres traficants. En aquesta ocasió, la fiscalia acusava inicialment deu persones, però després només va portar a judici tres 'narcos' i un guàrdia civil.

Aquest cop s'han jutjat el guàrdia civil i dos dels 'narcos', el tercer està fugat, però al final del judici el ministeri públic ha retirat l'acusació contra els tres per falta de proves concloents, i per això el tribunal ja els ha absolt 'in voce'. El quart acusat encara podria ser jutjat si és localitzat.

L'acusació es basava gairebé exclusivament en la confessió d'un dels 'narcos', un penedit condemnat per assassinar dos vigilants de seguretat d'un furgó blindat a Terrassa el 2002. Aquest home, Juan Pedro Lozano, sempre s'ha declarat innocent d'aquell crim i culpa de la seva condemna a la banda de la qual ell formava part.

Per això, el 2008 i el 2010 va admetre davant de la fiscalia i el jutjat de Martorell diversos cops que hauria perpetrat el grup format per narcotraficants, guàrdies civils i policies nacionals, entre els quals el robatori d'uns 400 quilos de cocaïna en un contenidor del Port de Barcelona el 2005. En el judici per aquell cas només van ser condemnats els traficants, però cap policia.

El 2015 l'Audiència de Barcelona els va absoldre a tots d'un altre robatori de droga al cementiri de Parets del Vallès. En el judici d'aquest dimecres es jutjava un robatori de milers de pastilles d'èxtasi en un polígon industrial de Martorelles (Vallès Oriental) el 2001. Segons la fiscalia, basant-se en el relat de Lozano, el sergent de la policia judicial de la Guàrdia Civil de Mollet Roberto de P. i Javier S.R., ara fugat, van tenir coneixement de l'arribada d'una furgoneta de matrícula anglesa procedent de França i Holanda amb pastilles de MDMA conduïda per un britànic el migdia del 30 d'abril al polígon Can Roca de Martorelles.

Sense que hi hagués transacció econòmica, els tres traficants espanyols haurien carregat la droga de la furgoneta al seu turisme, en total unes 70.000 pastilles. Però Daniel R. va amagar dues bosses de droga sota el seient de la furgoneta sense que el traficant britànic ho veiés.

Mentrestant, la Guàrdia Civil, dirigida pel sergent, vigilava l'operació de forma dissimulada, però Lozano no ha pogut assegurar quins agents hi havia a la zona: "No els vaig veure però sabia que eren allà". Quan el turisme carregat d'èxtasi i els tres traficants espanyols van marxar del polígon, els agents policials van abordar la furgoneta anglesa i el van detenir per la droga amagada al seient. Va ser condemnat a quatre anys de presó i 54.000 euros de multa. Aquest dimecres estava citat a declarar com a testimoni, però està en parador desconegut des que va complir la condemna.

Tres dies després, veient que la droga interceptada no seria suficient per condemnar a pena de presó el traficant britànic, es va muntar un altre operatiu policial, amb gossos inclosos, que va acabar trobant quatre bosses més d'èxtasi a les rodalies d'on s'havia fet el traspàs de la droga. Segons el fiscal, les quatre bosses extres les va deixar Javier S. per indicació del sergent. La resta de la droga hauria estat venuda al detall i se n'haurien obtingut uns 40.000 euros, uns 12.000 per cap, segons Lozano.

La resta d'acusats han negat rotundament els fets. L'ara tinent de la Guàrdia Civil, amb un brillant expedient i sempre absolt de narcotràfic, ha explicat que ell va signar les diligències del decomís de les pastilles de MDMA però no va assistir personalment a l'operatiu policial que va permetre la detenció del traficant britànic, però sí que va dirigir el segon desplegament on es van trobar quatre bosses de droga més. També ha explicat que la informació sobre l'aparició de la furgoneta carregada d'èxtasi va arribar per una trucada anònima a la centraleta del quarter de Mollet.

Roberto de P. ha admès que coneixia la resta d'acusats però no ha volgut respondre si té enemics dins del cos que l'hagin volgut perjudicar. A més, ha dit que no es jugaria el seu brillant expedient per obtenir 6.000 o 12.000 euros per la venda de droga.

Per tot això, la fiscalia demanava set anys de presó per a Javier S.R. i Daniel R.T., a més de 180.000 euros de multa, nou anys pel guàrdia civil Roberto de P.C., més 250.000 euros de multa i 15 anys d'inhabilitació, i un any de presó per a Juan Pedro Lozano i 45.000 euros de multa, ja que es té en compte l'atenuant de confessió. La fiscalia ha retirat l'acusació contra els tres últims, però la manté contra Javier S.R. per si algun dia és capturat.

Lozano ha dit que explicava els fets per quedar-se "a gust" i amb la consciència tranquil·la. "No hi guanyo ni hi perdo res", ha dit, però ha admès que la condemna per l'assassinat de Terrassa l'atribueix als seus antics companys. Igualment, ha dit que va trigar tant a confessar els fets perquè "les coses necessiten el seu temps".

El fiscal ha argumentat que havia de retirar l'acusació després que la declaració de Lozano, 16 anys després dels fets i vuit anys després de la confessió, hagi estat força inconcreta. En no tenir cap altra prova, i tenint en compte l'absolució per un cas similar fa dos anys, el fiscal, amb el permís de la fiscal en cap de Barcelona, ha retirat l'acusació. Aquest és l'últim judici que quedava pendent contra aquest grup de traficants.

El crim de Terrassa

Juan Pedro Lozano va ser condemnat per l'assassinat, el 2002, de dos vigilants de seguretat a la porta dels cinemes del Parc Vallès. Lozano i dos homes més van disparar 17 trets als dos guardes quan sortien amb la recaptació del cinema després d'un cap de setmana de tres dies. El botí va ser de 214.000 euros.

Anteriorment, Lozano també havia estat detingut per diversos atracaments i, tot i estar fugitiu, també se l'havia condemnat, el 1999, per tres violacions i robatoris amb intimidació. El 2002 se'l considerava el líder d'una banda dedicada als robatoris en domicilis i al tràfic de drogues.