Revisió Cadastral: ple extraordinari

El ple dona llum verda a les bases de la revisió cadastral i de l'IBI del 2018

La proposta de l'equip de govern de fixar topalls en els increments s'aprova malgrat algunes crítiques de l'oposició

per Albert Prieto , 11 de maig de 2017 a les 07:54 |
El ple de l'Ajuntament de Terrassa. | Albert Prieto
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La revisió cadastral a Terrassa ja ha superat el primer tràmit. El ple municipal ha aprovat l'informe favorable a la ponència de valors, el document que servirà de base per revisar, immoble a immoble, els nous valors cadastrals de Terrassa. Aquesta revisió serà competència de la Direcció General del Cadastre, organisme que depèn del Ministeri d'Hisende espanyol. La sessió extraordinària celebrada aquest dimecres també ha aprovat la modificació dels tipus impositius de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per al 2018, així com les bonificacions en forma de topalls per a aquest impost.

L'actualització dels valors cadastrals de Terrassa  arribarà després de 21 anys i suposarà, en general, un increment dels valors cadastrals dels immobles. En termes mitjans de tots els immobles de la ciutat i de tot tipus d'usos (residencial, industrial, comercial...) l'increment serà del 18,37%. Pel que fa als immobles d'ús residencial, l'increment mitjà serà del 24,47%, tot i que hi haurà de tot: habitatges que perdran valor i habitatges que patiran increments significatius.


El ple ha estat un pur tràmit per aprovar l'informe, en el que han treballat conjuntament la Direcció General del Cadastre i l'Ajuntament de Terrassa. Malgrat això, ha servit per evidenciar les diferents posicions dels grups polítics locals. On hi ha hagut més debat és en la modificació dels tipus impositius de l'IBI i en les bonificacions per a aquest impost, que va lligat al valor cadastral de cada immoble.

Bonificacions en forma de topall per a tothom


Tal com havia proposat el govern municipal, per compensar l'impacte que suposarien els nous valors cadastrals sobre l'IBI, es mantindrà congelat el tipus impositiu general en el 0,69. Pel que fa al tipus diferencial, que s'aplica a casos empresarials concrets (el 10% dels immobles amb més valor amb usos d'indústria, comerç, oficines, magatzems, espectacles, esportius i oci-hostaleria, anomenats popularment "immobles VIP"), s'incrementarà un 10% i passarà del 0,93 a l'1,033.

A més, si aplicant els nous valors, la quota total a pagar d'IBI s'incrementés més d'un 5% respecte la de 2017, l'Ajuntament de Terrassa fixaria aquest percentatge com a topall general per al 2018, per tal que el trànsit de les quotes sigui més suau. En el cas particular dels "VIP", el topall seria del 10%. En tots els casos, aquests topalls només es podrien aplicar un màxim de tres anys, tot i l'aprovació del ple d'aquest dimecres només té efecte per al 2018, de moment, ja que les ordenances fiscals dels anys propers s'hauran de negociar.

En aquest sentit, la CUP va presentar una esmena en què apostava per fixar el tipus de gravamen per als "immobles VIP" en el màxim legal, l'1,23. Segons la regidora de la CUP, Maria Sirvent, "ser propietari d'algun del 10% d'immobles més importants de la ciutat pressuposa tenir diners per pagar la quota íntegra". Per això, també demanava eliminar el topall en l'increment en els casos d'aquests "immobles VIP". L'esmena, però, no va prosperar. El govern va al·legar, mitjançant Alfredo Vega, que "creen ocupació, que és la millor sortida a la crisi", i que volen ser "una ciutat atractiva" per a aquests sectors.

De la seva banda, Terrassa va presentar una altra esmena que tampoc va prosperar en què també pretenia eliminar el topall als "VIP" i establir topalls diferents segons els usos. En aquest aspecte, el tinent d'alcalde Alfredo Vega va manifestar estar d'acord en eliminar els topalls per als solar que hi ha a la ciutat, però malgrat això l'equip de govern va votar en contra del conjunt de l'esmena. Vega va quantificar l'impacte que tindria eliminar la bonificació als solars en uns 25.000 euros d'ingrés.

Malgrat no introduir-se les esmenes presentades, Terrassa en Comú va facilitar l'aprovació dels tipus impositius i bonificacions de l'IBI del 2018 amb una abstenció, com també va fer amb l'informe de la ponència. Matilla va reconèixer, però, que la ponència té "un impacte desigual" a Terrassa.

ERC-MES va votar a favor de l'informe de la ponència i en contra del dictamen referent a les bonificacions. Isaac Albert va criticar durament l'equip de govern perquè, al seu parer, ha actuat en clau electoralista. Les bonificacions es poden aplicar un màxim de tres anys i "d'aquí a tres anys l'increment caurà de cop, però ja haurem passat les eleccions".

El portaveu del soci de govern, Miquel Sàmper, va defensar la posició del PDECat pel que fa a les bonificacions per als "immobles VIP" amb l'argument de cuidar la indústria, sobre la cau recau una important pressió fiscal. Sàmper creu que la proposta aprovada és "equilibrada". Alguns partits de la oposició van advertir de la influència del PDECat en aquestes mesures proposades pel govern bipartit.

El grup municipal de Ciutadans també va facilitar l'aprovació dels dos dictamens amb una abstenció. El PP va denunciar "la pujada permanent i constant dels impostos" i una política fiscal "confiscadora i intervencionista". La CUP també va votar en contra dels nous tipus impositius i les bonificacions, seguint en la línia del que havia defensat a les esmenes i prèviament a la celebració del ple.

 

Participació