Desarticulen un grup organitzat que explotava boxejadors nicaragüencs a Terrassa

La Policia ha alliberat 19 esportistes, que eren obligats a competir en condicions extremes en torneigs europeus, amb documentació falsa i sota coacció per la seva situació administrativa irregular

Els boxejadors vivien en condicions pèssimes de salubritat.
Els boxejadors vivien en condicions pèssimes de salubritat. | Policia Nacional
Redacció
10 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:21h
La policia espanyola ha desarticulat un grup organitzat dedicat a la captació i explotació de boxejadors nicaragüencs a Terrassa. Set persones han estat detingudes pels delictes de falsedat documental, estafa, amenaces i lesions, entre d'altres, mentre que 19 víctimes han estat alliberades. El cas, destapat el passat mes de març, va acabar arxivat a finals d'abril per falta de proves.

Segons la Policia estatal, els esportistes arribaven a Espanya amb la carta d'invitació d'una empresa promotora per participar en un únic combat, però no tornaven al seu país, sinó que se'ls amuntegava en una suposada residència per esportistes, en condicions totalment insalubres, i se'ls obligava a competir en condicions extremes en diversos tornejos europeus, amb documentació federativa falsificada.

La banda s'aprofitava de la situació administrativa irregular dels esportistes per explotar-los, i es quedava amb els beneficis obtinguts en els tornejos sense que els boxejadors en rebessin la seva part. Les set persones detingudes han estat acusades de delictes de falsificació de documents, estafa, amenaces i lesions, entre d'altres.

La operació, que s'ha executat en col·laboració amb la Policia Municipal de Terrassa, va començar el mes de febrer de l'any passat, quan les forces policials van tenir les primeres pistes. 

Obligats a combatre a Europa

A Nicaragua, els boxejadors eren captats per un integrant del grup criminal, l'exboxejador "El Terrible", que els convidava a participar en un únic combat a l'Estat mitjançant cartes d'invitació. Mentre estaven a Terrassa, els esportistes vivien amuntegats en una residència per esportistes en unes condicions insalubres, envoltats de brutícia i sense seguir els horaris ni l'alimentació adequada. L'entrenador, i altres dos controladors, coaccionaven els boxejadors amenaçant-los amb la seva situació administrativa irregular.

Un cop celebrat el combat que s'havia de fer a l'estat espanyol, els esportistes no tornaven a Nicaragua, sinó que els obligaven a participar a diversos tornejos d'Europa, sense respectar els descansos i sense controls mèdics, i amb llicències federatives falses. La gran majoria dels beneficis anava al grup explotador.

Amenaces i agressions

A més, si protestaven o intentaven rebel·lar-se, els esportistes també eren víctimes d'agressions per part dels explotadors, i els amenaçaven amb represàlies als seus familiars a Nicaragua.

En total, l'operació policial ha permès alliberar dinou víctimes. S'ha registrat un gimnàs i s'han detingut set persones, i s'ha decomissat una important quantitat de documentació relacionada amb aquestes activitats il·legals.

Els detinguts ja han passat a disposició judicial. Se'ls imputen delictes de pertinença a grup criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers, de falsificació de documents, d'estafa, d'amenaces i de lesions.
 

Els esportistes vivien amuntegats en una suposada residència esportiva de Terrassa. Foto: Policia Nacional