Habitatge

Terrassa crea una borsa d'habitatges en règim de masoveria urbana

L'Ajuntament ha aportat el primer habitatge disponible

per Redacció, 8 de maig de 2017 a les 15:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Terrassa, a través de l'empresa municipal Habitatge Terrassa, ha creat una borsa d'habitatges en règim de masoveria urbana, amb l'objectiu de donar sortida a habitatges que estan en desús per manca de condicions d'habitabilitat. La borsa s'havia aprovat, a proposta de la CUP i amb el suport de TeC i el Govern, el febrer del 2016.

Aquest nou model planteja que la persona propietària d'un habitatge que necessita ser reformat per poder obtenir les condicions mínimes d'habitabilitat, el cedeixi per tal que les persones llogateres n'assumeixin les obres de rehabilitació i manteniment acordades a canvi de viure-hi durant un temps establert.


Per fer palesa l'aposta de l'Ajuntament de Terrassa per aquest model de mercat i demostrar-ne la viabilitat, el Consistori ha cedit un habitatge de propietat municipal a la borsa, per tal de fer possible la primera experiència de masoveria urbana al municipi. L'habitatge cedit no té cèdula d'habitabilitat i es preveu que les obres per obtenir-la duraran entre 6 mesos i 1 any. Part del cost econòmic serà assumit pel mateix Consistori, i tècnics municipals visitaran periòdicament les obres per verificar-ne la seva execució.

Aquest nou model presenta avantatges per a ambdues parts, com ara que les persones propietàries no hauran de pagar cap taxa de reforma i, a més, veuran revaloritzat el seu habitatge. Per la banda de la masoveria, el principal avantatge és que no està subjecta a cap renda mensual i la possibilitat del contracte és de llarga durada.

La borsa d'habitatges en règim de masoveria urbana és una de les mesures contemplades al nou programa de Mobilització d'Habitatges Buits, impulsat per l'Ajuntament de Terrassa per facilitar l'accés a l'habitatge mitjançant diferents models que facilitin la revitalització del parc d'habitatges en desús.

Condicions d'inscripció


Les persones interessades en aquesta borsa, que de moment compta només amb un habitatge però que s'espera que creixi en un futur, s'hi poden inscriure com a propietàries o com a llogateres. Per a inscriure un pis a la borsa cal demostrar la tinença de l'habitatge, ja sigui amb l'escriptura o el registre de la propietat.

L'habitatge ha d'estar lliure de càrregues fiscals, no trobar-se en procés d'expropiació i, en cas de no tenir en vigor la cèdula d'habitabilitat, la propietat haurà de verificar que fent obres es podrà obtenir.

Pel que fa a les persones que es vulguin inscriure a la borsa des de la masoveria, aquestes no podran tenir habitatges en propietat i hauran de demostrar ingressos regulars que provinguin de rendes diferents a les del treball, és a dir, pensions o subsidis, entre d'altres.

A més, la unitat de convivència ha de tenir uns ingressos superiors o iguals a 0,91 vegades l'IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya). La persona masovera ha de demostrar coneixement en el sector de la construcció (ma d'obra, pintura, fontaneria i/o xarxes de gas, electricitat o climatització).

 

Participació