VÍDEO Els tabals tradicionals del Vallès fan vibrar Caldes de Montbui

Un centenar de percussionistes s'uneixen per defensar el so dels timbals de pell i fusta als correfocs | Una dotzena de grups de diables reivindiquen la tradició per sobre de les batucades que acompanyen, sovint, els grups de foc

Els tabals de pell i fusta van omplir aquest dissabte Caldes de Montbui.
Els tabals de pell i fusta van omplir aquest dissabte Caldes de Montbui. | J. A.
08 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:13h


La pell, la corda i la fusta. Aquests tres elements són, habitualment, els que formen part d'un tabal tradicional, amb el seu so característic, que aquest dissabte a la tarda va fer vibrar el centre de Caldes de Montbui. Més de cent percussionistes es van trobar a la població vallesana per la primera trobada dels Tabalers del Vallès, l'agrupació de grups de foc que fan servir aquest tipus de música com a acompanyament.

Deu grups vinguts d'arreu del Vallès, i un de convidat, el Ball de Diables d'Alforja (Baix Camp), van ser presents a la primera festa dels tabals tradicionals vallesans. Concretament, es van fer sentir els Bocs i Diables de Sant Antoni de Vilamajor, els Diables de Granollers, els Diables Encendraires de les Franqueses del Vallès, el Front Diabòlic de la Garriga, els Diables de Cardedeu, els Diables de la Vall del Tenes, el Drac i Diables de Montornès, el Ball de Diables de Bigues i Riells, el Ball de Diables de Caldes de Montbui, el Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell i els Diables de Sabadell, a més dels convidats.

La festa dels tabals tradicionals va començar amb una tabalada a la plaça de la Font del Lleó de Caldes, en què tots els grups van interpretar, a l'uníson, el Toc del Vallès, creat expressament. A continuació, les colles van anar sortint individualment per fer una cercavila per la població, abans de tornar a la mateixa plaça on, després d'un lluïment de cada entitat, es va tornar a fer una tabalada conjunta, abans de fer un sopar de germanor que reflectia el bon ambient entre les diferents colles.

Una iniciativa per reivindicar el so tradicional dels correfocs

La trobada de Tabalers del Vallès és el primer fruit d'un projecte que va néixer fa més d'un any a partir de converses informals entre membres de diverses colles. Bernat Alonso, del Ball de Diables de Bigues i Riells i un dels impulsors, afirma a La Torre que "molts cops ens trobem que, en una actuació, ens trobem batucades acompanyant els diables, quan la nostra arrel és centenària; entenem que s'ha de mantenir la tradició".

És per això que la intenció dels Tabalers del Vallès, que agrupa una dotzena de colles tot i que no s'han constituït oficialment, és "ajuntar les colles que fem un toc tradicional, i reivindicar l'ús d'aquest instrument a les colles i els balls de diables de Catalunya". Alonso destaca el paper que han tingut els convidats, els Diables d'Alforja, en muntar un concurs de percussió tradicional que ha ajudat a què les colles es coneguin i millorin conjuntament.

Des d'Alforja, Valeri Salvador mostra la "més absoluta satisfacció" per un acte com el d'aquest dissabte, que "nosaltres no hem aconseguit ni en 20 anys". Tot i que al Baix Camp és més habitual que es mantingui la percussió tradicional, més al nord ha perdut embranzida envers altres formes, com la batucada brasilera. Per això, "no m'hagués imaginat mai" que una dotzena de colles del Vallès s'unissin per potenciar el tabal de pell i fusta, amb "una molt bona entesa" entre les agrupacions, a les quals ha animat a "continuar així".

Els plans de futur, però, encara no estan definits. Tot i l'èxit d'aquesta primera trobada, Bernat Alonso no vol llançar campanes al vol. "Hem de fer una segona reunió entre tots i valorar si fem una altra trobada; el destí ja dirà on anem", tot i que la bona entesa entre colles fa preveure que no serà l'últim cop que toquin plegades.