Quant va costar la Festa Major de Terrassa el 2016?

La Festa Major de l'any passat va costar a l'Ajuntament 1,91 euros per cada habitant de la ciutat | Les contractacions i les infraestructures s'enduen el 78% del pressupost | Els concerts de Perales i Edurne van significar el 16% de la despesa total

El concert de José Luis Perales va ser l'acte més car de tota la Festa Major.
El concert de José Luis Perales va ser l'acte més car de tota la Festa Major. | Facebook JLP
08 de maig del 2017
Actualitzat a les 8:51h

El concert de José Luis Perales va ser l'acte a què més diners es van destinar de tota la Festa Major . Foto: Facebook JLP


La Festa Major de Terrassa és un dels temes més comentats de la setmana a la ciutat després que aquest passat divendres l'Ajuntament fes públics els principals noms del cartell de concerts, uns dels actes més populars entre la ciutadania i un dels que més donen a parlar.

La programació dels concerts de la festa gran terrassenca, que el 2016 va guanyar un premi ARC, és també un tema que sorgeix periòdicament al món polític de la ciutat, com les crítiques d'ERC desprestigiant aquest premi o la proposta de la CUP per sotmetre els grups i artistes a votació popular.

Un dels arguments que s'utilitzen en les crítiques a la programació musical de la festa és l'elevat catxet d'alguns artistes: uns pocs concerts s'enduen gran part del pressupost.

Segons dades de l'Ajuntament de Terrassa a les quals ha tingut accés La Torre, la Festa Major del 2016 va suposar, pel consistori, una despesa total de 411.500,97 euros. Aquesta despesa significa que la Festa Major va tenir un cost de 1,91 euros per a cada terrassenc. Això implicaria un cost per habitant bastant inferior, per exemple, a la de Rubí, que va ser de 3,20 euros.

Aquests diners són la despesa per part de l'Ajuntament, que no té cap ingrés dels actes, ja que, a diferència d'altres poblacions, tots els actes organitzats pel consistori són gratuïts.
 

Despeses de Festa Major de Terrassa 2016 per partides

 
Les infraestructures i les contractacions d'artistes s'emporten fins a un 78% del pressupost. Les infraestructures tenen un cost de 163.921,17 euros, una mostra de la complexitat que té l'organització d'una Festa Major de la magnitud de la de Terrassa.

Dins d'aquesta quantitat de diners s'inclouen elements com la seguretat, els materials necessaris per algunes de les activitats programades, les tanques, tarimes, escenaris, taules i cadires, la llum i el so, els lavabos portàtils o els serveis sanitaris.

L'altra gran mossegada, i potser la que aixeca més interès i més polèmiques, va destinada a les contractacions d'artistes professionals, és a dir, els grups i artistes musicals que formen part del programa, així com l'empresa pirotècnica que s'encarrega del castell de focs.

Cost de les contractacions d'artistes a la Festa Major de Terrassa 2016

 

El "guanyador" d'aquesta categoria és José Luis Perales. El cantant d'èxits com "Un velero llamado libertad" va omplir la plaça Nova el dissabte al vespre, en un dels concerts més multitudinaris del cap de setmana. Això sí, va ser el més car de tots: 39.930 euros, només en concepte de la contractació: un quart del cost de tots els concerts i gairebé un 10% de tot el pressupost de la Festa Major.

D'altra banda, el concert del dissabte al parc dels Catalans, que sol portar un artista reconegut, va estar protagonitzat per Edurne. L'actuació de l'ex-concursant d'Operación Triunfo va endur-se 25.259 euros. A la mateixa hora, la Salseta del Poble Sec protagonitzava el Ball de Revetlla a la plaça Vella, amb 11.263 euros destinats.

Els grups valencians ZOO i Aspencat van ser les estrelles del Jove, amb gairebé 15.000 euros entre els dos, mentre que l'espai El Vapor va endur-se 14.155 euros, gairebé la meitat destinats a DeLorean. L'acte de clausura també implica una despesa important: el castell de focs de la Pirotècnia Tomàs va tenir un cost, pràcticament, de 12.000 euros.

Per últim, dins de l'apartat de contractacions no s'especifiquen una gran part de les contractacions: les que es fan per menys de 5.000 euros. Dins d'aquest grup, que sumen 31.705 euros, s'inclourien la resta de grups i artistes que completen el cartell, comptant-hi, també, tots els grups locals, una de les grans apostes del consistori, com Sense Sal, Doctor Prats o Gemma Humet.

La cultura popular s'emporta un pessic dels diners

Tot i ser un dels pilars principals de la Festa Major, la cultura popular només es va endur un pessic del pressupost: un 7% de la despesa total. Els 29.119 euros destinats a les entitats van estar repartits entre les diferents activitats, com el Raval Infernal, el Correfoc, les diades castelleres o la Cercavila, per exemple. Dins d'aquesta partida, també hi ha inclosa la Festa dels Capdidats, en què es presenten els candidats a Capgròs de l'Any unes setmanes abans de la Festa Major.

De fet, la xifra destinada a la cultura popular va ser similar a la de la publicitat. En total, es van dedicar 27.867 euros al disseny de la campanya de comunicació, l'edició i la distribució dels cartells, la publicitat als mitjans de comunicació, la confecció i distribució de les banderoles, les xapes i les lones, i l'edició del programa petit de la Festa Major. Les despeses de la revista gran queden cobertes, normalment, pels patrocinadors.

Per últim, 20.000 euros del pressupost van anar destinats a cobrir la necessitat de personal addicional per assegurar el bon funcionament de la Festa Major, mentre que 10.898 euros van anar a la SGAE, en concepte de drets d'autor.
 

Els actes de cultura popular només s'enduen el 7% del pressupost de la Festa Major. Foto: Joaquim Albalate