Terrassa tornarà al 1900 en una Fira Modernista dedicada a Santiago Rusiñol

Sitges serà la ciutat convidada de la quinzena edició del certamen, que s'omplirà de novetats

Portada del programa de la XV Fira Modernista de Terrassa, amb el Teatre Principal.
Portada del programa de la XV Fira Modernista de Terrassa, amb el Teatre Principal. | J. A.
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:50h
La Fira Modernista de Terrassa celebra, el cap de setmana del 13 i 14 de maig, la seva quinzena edició. La ciutat tornarà més d'un segle enrere per recuperar la vida dels voltants del 1900, un dels períodes històrics més importants de la història terrassenca.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha volgut fer un repàs als quinze anys de trajectòria de la Fira, que va néixer el 2003 com una aposta pròpia del consistori, "sense saber com respondria la gent". Tot i això, la Fira "s'ha fet gran en projecció, promoció i experiència", fins a situar-se com "la gran festa del modernisme a Catalunya".

Aquesta edició de la Fira Modernista girarà al voltant de la figura de Santiago Rusiñol, una de les figures més destacades del modernisme català. Per això, Sitges serà la ciutat convidada, un fet que ajuda a construir un "relat de país a través del llenguatge artístic del modernisme", segons Ballart. 
 

Jordi Ballart, a la roda de premsa de presentació de la Fira Modernista. Foto: Joaquim Albalate



Una fira marcada per les novetats

D'entre les més de 300 activitats, el tinent d'alcalde Amadeu Aguado ha destacat algunes de les novetats. Per exemple, el "Trenet del 1900" recorrerà la "ruta de la llana" terrassenca, sortint del mNACTEC, a la rambla d'Ègara, i passant per l'Acondicionament Terrassenc i els magatzems del carrer del Nord, fent una parada al carrer del camí fondo i continuant la ruta fins el vapor Gran. L'objectiu, segons Aguado, és "contribuir a l'esponjament de persones" i ampliar els límits físics de la fira.

També ha destacat una altra de les novetats, presentada per l'entitat Llum i Color: el pícnic modernista internacional, que es farà al parc de Vallparadís. L'àpat a l'aire lliure, amb diverses activitats i amb tothom, és clar, vestit d'època, està inspirat en el Pícnic Belle-Époque que s'organitza a Anvers. 

Pel que fa a les representacions teatrals, Santiago Rusiñol en serà el gran protagonista. Rusiñol i el seu amic Ramon Casas visitaran la ciutat, i seran a l'acte d'inauguració de la Fira, el divendres a les vuit del vespre a la plaça Vella. El mateix espai veurà representacions de les seves comèdies L'auca del senyor EsteveLa minyona suïcida i L'alegria que passa, mentre que la Casa Alegre de Sagrera acollirà la conversa radiofònica L'auca del senyor Rusiñol, una conversa radiofònica teatralitzada sobre la seva vida i obra.

La Fira Modernista també servirà per reinaugurar la Masia Freixa, la coberta de la qual ha estat reformada en els últims mesos. També es recupera la proposta de guarnir els balcons de la ciutat amb flors, amb la col·laboració del Gremi de Floristes, que vendrà cinc plantes de temporada diferents per cinc euros.

En total, doncs, hi hauran més de 300 activitats organitzades per 82 entitats diferents, amb 24 ciutats exposant a la mostra de poblacions modernistes i 120 visites i rutes guiades.

Proposta gastronòmica

El Gremi d'Hostaleria també participa en el desenvolupament de la Fira, amb diferents activitats i tastets. Un total de 66 establiments elaboraran propostes d'estil modernista, entre menús, vermuts, esmorzars i berenars.

Hi haurà quatre punts on es podrà degustar la oferta de productes de proximitat: el carrer del Camí Fondo, la plaça del Progrés, el Mercat de la Independència i la plaça de Salvador Espriu, on hi haurà una terrassa especialitzada.
 

Foto de grup d'alguns dels col·laboradors de la Fira Modernista. Foto: Joaquim Albalate