Retrets, pomes, peres i paperets en un ple de Terrassa sense alcalde

La proposta feminista de la CUP enfronta Sirvent amb l'equip de govern | Les metàfores amb fruites, l'anècdota més destacada de la sessió | Els treballadors d'Emergia intervenen al ple a través de l'intercanvi de notes amb la regidora de la CUP

Alfredo Vega va presidir un ple marcat per les enganxades entre el govern i la CUP.
Alfredo Vega va presidir un ple marcat per les enganxades entre el govern i la CUP. | Albert Prieto
Albert Prieto / Joaquim Albalate
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:27h
El tinent d'Alfredo Vega va presidir aquest dijous al vespre el ple ordinari del mes d'abril de l'Ajuntament de Terrassa. L'alcalde, Jordi Ballart, no hi va poder assistir per una indisposició. Tampoc no ho va fer la regidora de Terrassa en Comú Marta Muntanyola, per motius de salut. El ple va durar unes quatre hores i mitja, una durada notablement inferior a plens passats que s'allargaven fins la mitjanit o la matinada. Malgrat ser més breu que altres vegades, hi va haver temps suficient per al debat i per als retrets, especialment entre l'equip de govern i l'oposició bel·ligerant de la CUP.

L'equip de govern va tirar endavant tots els dictàmens que presentava, amb l'ajuda en forma de vots favorables o d'abstenció de la majoria dels grups de l'oposició. Així, es va aprovar l'inici de l'expedient per al nou model de gestió de l'aigua, la proposta de conveni per a la futura adquisició d'habitatges per als afectats per la tercera fase de l'esponjament al barri de Ca n'Anglada, una modificació en el catàleg d'arbres d'interès local, la pròrroga de deu anys més al bar ubicat al parc dels Catalans, la presentació d'un projecte als fons FEDER i una modificació puntual al POUM, entre d'altres punts.

Eixugament del deute municipal

Un dels punts destacats de l'ordre del dia al marge del nou tràmit cap a la municipalització de l'aigua va ser la primera modificació dels pressupostos municipals d'enguany. Les abstencions de TeC, ERC-MES i Ciutadans van permetre a l'equip de govern -amb el suport del PP- avançar el pagament d'una part del deute, concretament els crèdits amb interessos més alts, amb una part del romanent de 2016. La previsió és que, amb la cancel·lació dels crèdits que surten més cars, el deute quedi per sota del 75%. Vega assenyala que és una xifra molt simbòlica ja que, sobre el paper, és la que marca la tutela de l'Estat sobre l'administració municipal.

Només la CUP es va mostrar en contra de pagar el deute, esgrimint que "no és estalvi, és estafa". Vega li va respondre que "el deute és legítim" i que s'ha de pagar. Tant des de la CUP com des de TeC i ERC-MES es va instar el govern a filar més prim en l'elaboració dels pressupostos, ja que consideren que amb les necessitats que hi ha a la ciutat no poden acabar sobrant diners.

El feminisme porta cua

En el ple d'aquest dijous es van presentar dues propostes de resolució en la línia de "Terrassa, ciutat feminista". La primera, de Terrassa en Comú, va ser aprovada per una àmplia majoria després de sumar aportacions de la regidoria d'Esports i de la CUP. La proposta pretén potenciar i visibilitzar l'esport femení a Terrassa amb accions d'informació i difusió al web municipal, com per exemple la creació d'una agenda digital de l'esport, una secció d'esport femení o l'organització d'unes jornades de promoció de l'esport femení.
Tots els regidors hi van donar suport a excepció del representant del PP, Alejandro Rodríguez, que es va abstenir. El popular va dir que no compartia "la visió catastrofista" de l'esport femení ni la "discriminació positiva" per raons de gènere.

Les diferències es van accentuar i ampliar a més grups polítics amb la proposta presentada per la CUP referent a la construcció de "noves masculinitats" i acabar amb la "masculinitat hegemònica". Després de transaccionar la proposta amb TeC, la CUP defensava realitzar un estudi sobre les desigualitats de gènere i reproducció de mandats de gènere a Terrassa. I, a partir d'aquí, concretava un seguit d'actuacions de sensibilització en àmbits com la corresponsabilitat en el treball domèstic, la invasió de l'espai públic o manspreading o el canvi de la simbologia gràfica "sexista" als lavabos públics.

La proposta cupaire es va trobar amb el rebuig frontal de PP i Ciutadans. Alejandro Rodríguez va manifestar que tenia "problemes de comprensió lectora" amb el text de la CUP i va acusar el grup independentista de buscar ressò mediàtic. Carmen Ortuño, de C's, va posar en dubte conceptes com "masculinitat hegemònica", "empoderament de la dona" o "que els únics responsables de la violència de gènere són els homes". També va afegir que si un home seu al transport públic amb les cames obertes o tancades és merament "d'àmbit personal".

De la seva banda, la regidora de Polítiques de Gènere, la socialista Lluïsa Melgares, va demanar a la CUP que retirés la proposta perquè feia, al seu parer, "un flac favor" a les polítiques de gènere. Melgares es va mostrar molesta amb Sirvent pel fet que presentessin la proposta al ple i no en una comissió. Va arribar a afirmar: "No me'n refio de les seves formes de treballar", i va qualificar de "circ" la presentació de la proposta al ple. Això va encendre Sirvent, que va defensar la seva idea amb bel·ligerància i convicció.
TeC i ERC-MES van donar suport a la proposta, però els vots en contra de l'equip de govern units als de Ciutadans i PP van tombar-la.
 

Alfredo Vega, que va presidir el ple, amb Lluïsa Melgares al seu costat. Foto: Albert Prieto


Els treballadors d'Emergia, presents al ple gràcies als "paperets"

La CUP va portar al ple la reinvindicació de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) d'Emergia Contact Center, empresa que compta amb una seu a Terrassa amb uns 550 treballadors. Tot i que la idea inicial era que els representants intervinguessin al ple, un retard en la sol·licitud va impedir-ho. Així, Maria Sirvent va llegir el text redactat íntegrament per COS inclòs en la proposta de resolució.

Diverses treballadores de l'empresa van assistir al ple. La seva representant va estar a primera fila intercanviant-se "paperets" amb Sirvent, per tal que la regidora donés veu a les seves respostes als comentaris dels regidors, una anècdota que va ser força comentada.

Terrassa en Comú i ERC-MES van donar suport a tots els acords de la proposta, mentre que PSC, PDECat, C's i PP van rentar-se les mans en alguns punts argumentant que no podien interferir en la negociació col·lectiva o que era una qüestió "supracompetencial".

Així, es va aprovar donar suport a les reivindicacions dels treballadors d'Emergia i la resta de teleoperadores de l'Estat, instar instar la patronal a regularitzar les condicions de treball i demanar al Departament d'Indústria que exigeixi a les empreses l'aturada de retallades en drets i sous als treballadors. En canvi, no van prosperar els punts d'instar la patronal i els sindicats CCOO i UGT a "refer el preacord continuista i que no garanteix els drets" ni "rebutjar les formacions que realitza la fundació Tripartita en matèria de telemàrqueting" a la seu de l'empresa de Terrassa.

Onze "targetes grogues" a Sirvent, problemes d'identitat i metàfores vegetals

El ple va deixar, com sol ser habitual, unes quantes anècdotes. La inèrcia i el costum va fer que Alfredo Vega, inusual president del ple, acabés sent anomenat "senyor alcalde" en més d'una ocasió, per Isaac Albert i per Emiliano Martínez, que van rectificar de seguida. Les "ganes i energia" de Vega en començar també li van fer preguntar, a un Xavi Matilla sorneguer, "com es trobava a la cadira d'alcalde". El primer tinent d'alcalde, però, va respondre que "preferia estar a la del costat".

Vega no va ser l'únic que devia acabar el ple amb problemes d'identitat. El portaveu de Ciutadans, Javi González, va patir alguns problemes durant el ple amb el seu nom. Maria Sirvent i Xavi Matilla van quedar-se en blanc durant una intervenció, oblidant-se del seu cognom. La regidora cupaire va optar per dir-li, directament, Javi, mentre que Matilla, després de pensar-s'ho, va triar un més correcte "el portaveu de Ciutadans". Vega també va entrebancar-s'hi i s'hi va referir com a senyor Rodríguez, fet que va desencadenar les rialles dels regidors.

De fet, Vega va estar actiu durant tot el ple. A més d'intervenir en nom del govern i del PSC, va repartir el joc i va intentar moderar els torns de paraula per evitar que el ple s'allargués tant com altres vegades. Tot i que va avisar tots els grups, la més interpel·lada va ser Maria Sirvent, de la CUP: fins a onze vegades li va demanar que anés acabant la seva intervenció. 

El ple també va deixar algunes expressions que van fer fortuna. Passat l'equador del ple, i tot i el bon ritme de la primera part, els regidors van començar a intervenir a pràcticament totes les rondes per refermar-se en la seva posició, un efecte que Vega va definir com la "síndrome del Diputat". L'altra va ser una metàfora vegetal de Javi González, que va explicar que no es poden incloure tots els consumidors de l'aigua en les dues entitats representades a la comissió de l'aigua dient que "no es poden ajuntar coses diferents: si se sumen una poma, una pera i un tomàquet, el resultat no són tres pomes: si sumes una poma, dues pomes i tres pomes, sí que acaba donant tres pomes", una intervenció que va ser aprofitada més tard per comparar el PP i Ciutadans. 

Per últim, Carles Caballero i continuant amb la temàtica de la fruita, va tirar de cultura musical per intentar posar en evidència el PP. Ho va fer amb una tria curiosa: les Macedònia, i la seva cançó Desperta't, per retreure-li l'immobilisme en la municipalització de l'aigua amb la frase "ja ha passat un dia, un dia més i encara no t'has mogut".