Terrassa farà un nou procés d'elecció del síndic municipal de greuges

El govern fa marxa enrere i dona per enterrat el polèmic procés que va ser criticat per suposades males pràctiques i falta de control | Alfredo Vega admet els errors i demana disculpes, i afirma que si s'ha de fer una nova votació, serà "presencial i sota la supervisió del Síndic de Greuges"

Isabel Cazorla, la candidata amb més suports en el polèmic procés, ha intervingut al ple.
Isabel Cazorla, la candidata amb més suports en el polèmic procés, ha intervingut al ple. | Albert Prieto
27 d'abril del 2017
Actualitzat el 28 d'abril a les 7:26h
El govern de Terrassa fa marxa enrere i repetirà el procés d'elecció del Síndic de Greuges municipal. Després de la intervenció al ple d'Isabel Cazorla, la candidata que va rebre més suports ciutadans en un procés polèmic, i d'una setmana convulsa, el govern ha decidit fer cas al Síndic de Catalunya, que "recomanava" repetir-lo, i ha anunciat que es tornarà a fer un nou procés "amb tota la bona voluntat".

Cazorla ha volgut fer un resum dels errors que, des d'un inici, contemplava el reglament que establia el sistema d'elecció, que va aixecar, posteriorment, diverses crítiques per suposades males pràctiques d'alguns candidats i per la falta de control i de supervisió. La candidata ha lamentat que, en cap cas, s'esmentés la Llei de consultes no referendàries i que no es redactés clarament el punt que explicava el funcionament del procés participatiu.

La candidata a Síndica, que va aconseguir 1.169 suports dels 3.267 totals, ha demanat respecte pels ciutadans i pels participants i ha demanat que, fos de la manera que fos, els polítics deixessin de fer responsables els participants i complissin "amb les seves obligacions" i, d'aquesta manera, tancar el procés per poder passar full.

Isabel Cazorla també ha volgut demanar respecte per tots els candidats, que van donar la cara i es van exposar davant els ciutadans per defensar-los, i ha fet una crida a "cuidar la sindicatura", una figura vacant des de fa un any i que la ciutat necessita".

Un nou procés per passar pàgina d'una "experiència negativa"

El tinent d'alcalde Alfredo Vega, que ha exercit d'alcalde accidental per l'absència, per una indisposició, de Jordi Ballart, ha lamentat el mal funcionament del procés i, sobretot, ha demanat disculpes a tots els ciutadans i als candidats que es van postular per a ocupar el càrrec. El regidor ha repetit que la intenció no era fer una consulta vinculant, encara que alguns partits ho confonguessin.

Vega ha defensat la "voluntat de servei i l'esperit democràtic" del procés iniciat el passat octubre, i durant el qual els ciutadans van poder donar suport als vuit candidats presentats. Aquest concepte, el de suports i no el de vots, és el que va causar més confusió, amb bona o mala intenció, i esperaven que el Síndic de Catalunya ajudés a "trobar una solució democràticament impecable i jurídicament impossible, i el més consensuada possible".

Per això, ha dit, el govern "ha de passar pàgina" d'aquesta "experiència negativa", i, un cop hagin après dels errors, obriran "un nou procés" que es farà amb bona voluntat, sota la supervisió del Síndic de Greuges de Catalunya. Això sí, en cas que s'hagués de fer una votació, optaran per fer-la de manera presencial i, així, evitar els problemes que van sorgir a partir de la recollida telemàtica de suports a l'anterior procés.