L'oposició d'esquerres es manté ferma contra el procés d'elecció del síndic

Terrassa en Comú i la CUP critiquen amb duresa l'equip de govern després que Vega i Sàmper anunciessin que tiraran endavant amb l'elecció | ERC-MES prefereix esperar que passi el ple d'aquest dijous però continua defensant la repetició del procés

Cazorla va ser la candidata que va rebre més suports en el polèmic procés. Aquest dijous intervindrà al ple.
Cazorla va ser la candidata que va rebre més suports en el polèmic procés. Aquest dijous intervindrà al ple. | Albert Prieto
Albert Prieto / Joaquim Albalate
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:11h
Els grups municipals de Terrassa en Comú, ERC-MES i CUP continuen defensant fermament la repetició del procés d'elecció del síndic municipal de greuges de Terrassa. Els portaveus dels tres grups d'esquerres a l'oposició així ho han assegurat després que Alfredo Vega i Miquel Sàmper anunciessin que l'equip de govern tirarà endavant amb el polèmic procés, malgrat la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya que concloïa que el procés participatiu s'havia dut a terme sense prou garanties.

El líder de Terrassa en Comú, Xavi Matilla, opina que les darreres novetats del procés d'elecció del síndic "demostra la increïble habilitat de l'equip de govern de superar-se en incapacitat i incompetència". Els comuns critiquen que en cap moment s'ha fet públic cap informe o document que acrediti qualitativament el perfil i el projecte dels candidats, més enllà de la quantitat de suports rebuts en el polèmic procés participatiu. I és que la valoració del perfil i del projecte són les parts del procés d'elecció que el govern esgrimeix com a vàlides per continuar endavant amb el nomenament del nou síndic.

Matilla lamenta que l'alcalde consultés al Síndic de Greuges de Catalunya "pensant que els donaria la raó" i que el "desatengui" en no rebre una resposta favorable. Des de TeC consideren que s'ha menyspreat tant la figura del síndic municipal com la del síndic català, així com l'opinió de la regidora de Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís, que s'havia mostrat favorable a repetir el procés.

El regidor i flamant coordinador d'Organització del nou partit dels comuns apunta a possibles "motius ocults" per desacreditar l'opinió de la regidora competent i per ser "incapaços de reconèixer errors propis" que, adverteix, tindran "molt difícil solució". De fet, des de TeC donen pràcticament per fet un futur acord entre PSC, PDECat i Ciutadans per portar el nomenament del nou síndic al ple.

En la mateixa línia crítica es posiciona la CUP, que poques hores abans de l'anunci de Vega i Sàmper ja havia mostrat la seva indignació amb el silenci del govern en aquest afer. La regidora Maria Sirvent es mostra perplexa pel fet que el govern "no ha assumit la resolució de la Sindicatura de Greuges de Catalunya", així com perquè s'hagi trigat "molt temps" en posicionar-se. Sirvent manifesta no entendre per què els portaveus del PSC i PDECat no van expressar la voluntat de tirar endavant amb el procés a la Junta de Portaveus de dilluns.

Per a la CUP, l'actuació del govern de Terrassa "no només trepitja la figura de la síndica municipal i la resta de la ciutat, sinó que també desvirtua el posicionament del Síndic de Greuges de Catalunya". Sirvent afegeix que, segons el seu parer, "l'equip de govern no sap què vol".

Més prudència des d'ERC-MES

Des d'ERC-MES es mostren prudents davant del que consideren, ara per ara, "opinions d’altres". El portaveu dels republicans, Isaac Albert, afirma que esperaran al ple d’aquest dijous i "a escoltar els posicionaments del govern i la intervenció d’Isabel Cazorla" per a valorar els fets en profunditat.

Tanmateix, Albert avisa que ERC-MES continua defensant que es repeteixi el procés, sense caure en un debat personal: "el procediment és invàlid, el Síndic de Catalunya ho ha dit; si no es respecta això, els ciutadans de Terrassa no tindran empara", afirma. "El govern s’equivoca", diu el regidor, que es pregunta "si la regidora de Qualitat Democràtica, que n’és la responsable, valida el procés i la decisió del govern".

La intervenció d'Isabel Cazorla marcarà el ple municipal d'aquest dijous. Cazorla va ser la candidata que va rebre més suports durant el procés participatiu, tot i que la seva "victòria" va ser polèmica ja que va reconèixer que havia recollit suports al carrer i ella mateixa els havia introduït al sistema informàtica. Aquesta pràctica, malgrat no estar prohibida i haver estat autoritzada per tècnics municipals a la candidata, va aixecar un gran enrenou. Després de la denúncia de diverses entitats ciutadanes, el Síndic de Greuges de Catalunya va establir que el procés es va desenvolupar sense prou garanties.