Sol, calor i diumenge: Sant Jordi omple els carrers de Terrassa

Unes 300 parades i milers de persones s'han trobat aquest 23 d'abril al centre de la ciutat, amb una valoració excel·lent per part de les parades i botigues | Llibres i roses han estat els protagonistes d'una jornada que també ha comptat amb els escriptors locals i amb el món polític

Els llibres i les roses han estat, un cop més, els protagonistes de la Diada.
Els llibres i les roses han estat, un cop més, els protagonistes de la Diada. | J. A.
24 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:46h
En diumenge, amb el cel clar i amb una temperatura primaveral perfecta per passejar. Amb aquestes tres variants, Sant Jordi tenia l'èxit assegurat... i així ha estat. Els carrers de Terrassa s'han omplert al llarg de tot el diumenge de passejants que, entre intercanvis de llibres i roses, gaudien d'una de les diades més festives i populars del calendari català.

La rambla d'Ègara, el raval de Montserrat i la plaça Vella, juntament amb els carrers propers, han estat l'epicentre de la celebració, amb gairebé 300 parades de llibres i roses que, ja des de dissabte, han animat la ciutat a intercanviar-se els tradicionals regals, fos en parella, entre familiars o entre amics: qualsevol excusa és bona.

Els temors dels llibreters per una possible pèrdua de vendes en ser diumenge no s'han complert, i els llibres han tornat a ser els protagonistes. En un comunicat emès aquest diumenge al vespre, el Gremi de Llibreters es mostrava "satisfet" i feia un balanç "positiu" de la diada.

També l'intercanvi de roses ha estat un altre dels plats forts de la jornada. Les floristeries han registrat llargues cues durant pràcticament tot el dia. Allà s'hi podien trobar les roses més elaborades, tant amb una decoració especial com amb tot tipus de complements, des de rosers en miniatura fins a peluixos de dracs.
 

El raval de Montserrat, ple durant la diada de Sant Jordi. Foto: Joaquim Albalate


El Centre, ple de parades i de curiosos

Un total de 286 parades, segons les dades oficials de l'Ajuntament, s'han instal·lat a tota la ciutat, concentrades, especialment, al centre. A més dels establiments especialitzats, com llibreries i floristeries, la diada de Sant Jordi fa sortir al carrer tot tipus d'entitats: de cultura popular, de lleure o solidàries, així com els partits polítics, concentrats, majoritàriament, al raval de Montserrat.

El fet de ser diumenge ha contribuït a què l'afluència de públic es repartís durant tota la jornada. A diferència dels anys que cau entre setmana, el matí, i especialment els volts del migdia, ha estat el moment de més aglomeracions. Sobre les dotze, era pràcticament missió impossible moure's per la vintena de parades instal·lades a la plaça Vella i als voltants.

Durant les hores del migdia ha regnat la calma, tot i que sobre les cinc la gent ha tornat a sortir als carrers, que no s'han començat a buidar fins al vespre, després de les actuacions de cultura popular - bastons i castells - que han agafat el protagonisme a la plaça Vella.
 

La valoració dels paradistes no podia ser més positiva. L'Alba, una venedora d'una cèntrica llibreria, explicava que el degoteig de clients ha estat constant i que les vendes de llibres havien estat molt bones, amb moments de cues, sobretot al migdia, i es mostrava satisfeta que la gent "surti al carrer i es faci seva la cultura".


També les entitats, majoritàriament, han tingut bons números a falta de passar comptes definitius: "calculem que hem triplicat els beneficis de l'any passat, que va ploure, i és l'any que hem venut més amb diferència", explicaven els responsables d'una entitat cultural.
 

Les roses van ser, un cop més, protagonistes de la Diada. Foto: Joaquim Albalate


Els escriptors, protagonistes

També a Terrassa, els autors han estat, com no podia ser d'altra manera, un dels focus d'atenció. Tot i que la clàssica llista d'autors més venuts a la ciutat, probablement, no distarà massa de la de tot el país -Pilar Rahola, Jaume Cabré i Xavier Bosch eren els noms més repetits-, els autors locals s'han fet un forat.

Al llarg del dia, diversos escriptors terrassencs han passat per les parades del centre a signar exemplars als lectors i compradors que hi passaven. Entre els diferents noms, s'hi han pogut veure Almudena Almagro, Josep Cadalso, Carles Batalla, Sílvia Gelices, Lluís Prats, Domènec Jofresa o Sílvia Alcàntara, entre d'altres. Alcàntara explicava, a primera hora de la tarda, que la diada estava sent "tot un èxit" i que el matí havia estat molt animat, gràcies, sobretot, al bon temps primaveral.
 

L'escriptora Sílvia Alcàntara, a un estand de la plaça Vella de Terrassa. Foto: Joaquim Albalate



La política, present a la Diada

La política no ha pogut faltar en la celebració terrassenca de la diada. Els partits polítics han instal·lat les seves parades, la majoria al raval de Montserrat. Amb diferents mides, però perfectament visibles, les parades han servit per fer-se veure però també, és clar, per vendre llibres i roses.

Alguns, com ERC o el PP, han optat per un repertori més comercial, mentre que d'altres, com Terrassa en Comú, Ciutadans o la CUP - aquests últims, amb llibres infantils sobre figures com el Che Guevara o Frida Kahlo inclosos - tenien una tria més afí a les seves respectives ideologies. Pràcticament tots, això sí, algunes de les seves cares més conegudes, com els regidors al consistori.

Aquest cop, però, també han estat protagonistes les butlletes per recollir signatures a favor del referèndum. Les parades d'Òmnium Cultural i l'ANC, així com dels partits favorables a la consulta vinculant, han omplert diversos fulls - cues incloses - amb les dades dels ciutadans que ho han volgut, i que rebien un gomet verd que s'ha deixat veure a la roba de molts dels terrassencs i forans que passejaven per la ciutat.
 

Uns vianants es fan una fotografia amb un 'Sí' gegant a la plaça Vella. Foto: Joaquim Albalate