La PAH torna a ocupar la seu central del BBVA a Terrassa

El col·lectiu reclama mesures efectives per protegir el dret a l'habitatge, com el lloguer social o la dació en pagament | També han aixecat un campament davant de l'Ajuntament durant unes hores en contra d'un desnonament

Un activista de la PAH, empaperant la seu del BBVA a la rambla d'Ègara de Terrassa.
Un activista de la PAH, empaperant la seu del BBVA a la rambla d'Ègara de Terrassa. | J. A.
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:05h
Una cinquantena d'activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han ocupat aquest matí la seu del BBVA a la rambla d'Ègara de Terrassa per demanar solucions per a les famílies afectades pels processos d'execució hipotecària d'aquesta entitat.

Una portaveu de la Plataforma ha explicat a La Torre que l'objectiu de l'acció és "denunciar la política criminal d'habitatge que té el BBVA" i demanar "condicions dignes per l'accés a l'habitatge, que és un dret constitucional". 

Les demandes, diu, són "mínimes", com les dacions en pagament sense costos per a la persona que deixa de pagar la hipoteca, o un lloguer social adaptat als ingressos de cada afectat, amb totes les garanties. També reclamen que el banc assumeixi la responsabilitat de les hipoteques provinents de Catalunya Caixa, que gestiona l'empresa Anticipa, i que el banc deixi de donar llargues i es presti a establir mediadors per a cada cas.
 
De fet, aquesta última és la causa principal de la ocupació. Els activistes denuncien que el BBVA "no dona solucions reals", sinó que van aplaçant els casos "allargant el patiment de les famílies durant molt de temps, fins i tot durant anys, amb el que això suposa per la seva salut" sense establir un mediador. Una situació en què es troben centenars de famílies mentre "continuen amassant beneficis milionaris venent els pisos de famílies desnonades".

L'entitat, diuen, és una de les que té una cartera més gran de pisos buits, aconseguits amb les execucions hipotecàries, o bé en procés de desnonament, i "no té cap voluntat per solucionar aquesta situació", sense cedir-los a les administracions més enllà d'un rentat de cara.
 

Part dels manifestants de la PAH a la seu del BBVA. Foto: PAH


La intenció dels activistes de la PAH és mantenir la oficina bancària de la seu central ocupada fins que el banc decideixi negociar i establir un mediador per donar solucions als afectats. A més de la PAH de Terrassa, a la protesta s'hi han sumat companys d'altres poblacions, com Barcelona o Cornellà. També s'han convocat protestes paral·leles a diferents oficines del BBVA arreu del territori català i, també, a la resta de l'estat.

A banda de l'acció a la seu del banc, durant bona part del matí els activistes també han muntat una petita acampada davant de l'Ajuntament per protestar per un desnonament previst per aquest divendres al matí. Als voltants del migdia, però, el campament s'ha desmuntat i els protestants s'han sumat als que ja hi havia al BBVA.

No és el primer cop que la seu central del banc, a l'edifici heredat de Caixa Terrassa, és l'objectiu de la PAH. El passat novembre ja van fer-hi una acció similar, també per protestar contra les polítiques del departament d'habitatge social de l'entitat, rebatejat com a "departament de desnonaments".