Terrassa posa la directa per la municipalització de l'aigua

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat aprova portar al ple l'inici de l'expedient perquè el servei passi a mans públiques

La Comissió de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, aquest dimarts.
La Comissió de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, aquest dimarts. | ACN
Redacció
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 8:28h
La municipalització de l'aigua a Terrassa ja està més a prop. La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat celebrada aquest dimecres ha aprovat portar al ple municipal l'inici de l'expedient per municipalitzar el model de gestió del servei públic d'abastament d'aigua. El ple del mes d'abril, que se celebrarà el proper dijous 27, també aprovarà la creació d'una comissió político-tècnica que elabori una memòria justificativa del procés. 

L'inici de l'expedient que es donarà al mes d'abril és el primer pas del procés legal per assolir el canvi de model que impulsa el PSC, conjuntament amb ERC, Terrassa en Comú, la CUP i, possiblement, el PDECat, que encara no ha definit la seva postura. El regidor d'Aigua, Alfredo Vega, ha explicat que "després de 75 anys de tenir una determinada forma de gestió, és el ple qui tindrà ara la sobirania i la capacitat de determinar cap on s'ha d'avançar".

Segons Vega, l'informe que s'elevarà al ple compta amb el vist-i-plau dels serveis jurídics de l'Ajuntament, i s'ha fet seguint el que disposa la llei. També ha apuntat que inclou la creació d'una comissió político-tècnica que redactarà la memòria del procés i que comptarà amb representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa i de la Unió de Consumidors de Catalunya.

La proposta ha comptat amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, TeC, ERC-MES, el PDECat i la CUP, mentre que Ciutadans i PP hi han votat en contra per considerar que la comissió no és prou representativa, i que hauria de comptar també amb representants del sector econòmic. L'equip de govern, però, ha rebutjat el plantejament pel conflicte d'interessos que hi hauria "perquè els representants del sector econòmic tenen accionariat a l'actual concessionària de l'aigua".

La guerra per l'aigua, en plena ebullició

La batalla per la municipalització de l'aigua s'ha convertit en un dels principals conflictes polítics a la ciutat en els últims anys. Tot i que hi ha una majoria política clara - 20 de 27 regidors - clarament a favor d'una gestió pública, Mina està posant les coses molt difícils al consistori, que ha denunciat traves legals i administratives i, fins i tot, pressions i amenaces personals a l'alcalde.

De fet, els poders econòmics de la ciutat, representats, sobretot, per la Cecot, la Cambra de Comerç i Indústria i la Cambra de la Propietat Urbana, s'han posicionat clarament al costat de l'actual concessionària, Mina Pública d'Aigües de Terrassa, propietat d'Agbar, i han avalat l'empresa mixta que proposa la companyia com a solució al conflicte.

De l'altra banda, i a més dels partits polítics d'esquerres, gran part de la societat civil i dels col·lectius ciutadans terrassencs s'han posicionat a favor de la municipalització. El punt àlgid d'aquest suport va ser la manifestació que va recórrer els carrers de Terrassa el passat 19 de març.

El conflicte, a més, continua immers en una batalla judicial. L'empresa va presentar quatre recursos contenciosos administratius contra els acords del ple extraordinari del passat desembre que iniciaven el traspàs dels béns de Mina a l'Ajuntament. Tres dels recursos demanaven una suspensió cautelar dels acords, dos dels quals, a data de finals de març, ja s'havien desestimat.

La concessió del servei d'aigua a Mina va acabar el passat 9 de desembre, després que la companyia explotés el subministrament a la ciutat durant 75 anys, amb un contracte signat el 1941, en plena postguerra. L'Ajuntament, amb el PSC al capdavant i el suport dels grups d'esquerres al consistori, ha optat per la gestió pública, que tanmateix s'haurà de justificar amb uns informes que tenen, com a data de presentació prevista, el mes de maig.

Tanmateix, la gestió de l'aigua continuarà en mans de Mina, com a mínim, fins el desembre d'aquest any, després de la segona pròrroga forçosa aprovada el mes de març. L'Ajuntament espera aprofitar aquests mesos, doncs, per enllestir el procés i poder estrenar el 2018, si tot va bé, amb el subministrament d'aigua en mans públiques.