Prodis estrena una llar per millorar l'autonomia de discapacitats intel·lectuals

L'allotjament, a Can Tusell, té dotze places i afavoreix la vida en comunitat d'aquest col·lectiu | L'equipament ha estat cofinançat per la Fundació ONCE

L'interior de la casa de Can Tusell.
L'interior de la casa de Can Tusell. | Fundació ONCE
Redacció
21 d'abril del 2017
L'entitat Prodis (Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca) ha estrenat aquesta setmana un pis a Terrassa que ha reformat i equipat per adaptar-lo a les necessitats de persones amb discapacitat intel·lectual i mobilitat reduïda, i, així, convertir-lo en una llar-residència per aquest col·lectiu.

L'allotjament, que s'ha pogut enllestir gràcies al cofinançament de la Fundació ONCE, té capacitat per a 12 persones, i pretén facilitar la normalització, la vida independent i la integració comunitària dels seus usuaris, segons explica el projecte social elaborat per la mateixa entitat.

El gerent de Prodis, Dani Jorquera, assenyala que Can Tusell 1, que és el nom de l'habitatge, vol ser una llar on els seus beneficiaris trobin intimitat, seguretat i estabilitat en el temps, a més d'accessibilitat i comoditat. "Aquest model busca allunyar-nos al màxim de l'aspecte d'un equipament residencial, de grans dimensions, allunyat d'un teixit urbà i una uniformitat de perfils de necessitat de suport", destaca.

Les dotze places de Can Tusell 1 són concertades, el que suposa que Prodis factura una part del seu cost a la Generalitat i l'altra la paguen els usuaris, tal i com explica l'entitat, que també ha destacat que l'habitatge és una cessió de l'Ajuntament de Terrassa.
 

El pati de l'habitatge. Foto: Fundació ONCE



A la casa, al barri de Can Tusell, que disposa d'equipaments comunitaris i voreres amples i transitables, hi viuen actualment dotze persones entre els 44 i els 70 anys d'edat amb capacitat intel·lectual i amb diferents necessitats: quatre dels habitants tenen paràl·lisi cerebral, mentre que també hi ha casos de trastorns associats com autisme o la síndrome de la X fràgil, entre d'altres.

Tots plegats es desenvolupen en un mateix espai, amb set dormitoris, un saló-menjador, cuina, dos lavabos adaptats, un dels quals amb camilla, i pati. Tenen una llar, doncs, còmoda, que facilita les relacions interpersonals dins del mateix grup, i la interacció normalitzada amb la societat en què viuen.

Els usuaris estan assistits per un equip professional de dotze persones, que cobreixen per torns totes les necessitats i vigilància tots els dies de l'any, a totes hores. L'equip està format per un coordinador, una psicòloga, una infermera i nou persones d'atenció directa.

D'aquesta manera, l'experiència de Can Tusell es valora molt positivament per les persones beneficiàries, fet que anima Prodis a continuar impulsant projectes amb la mateixa filosofia que va inspirar aquesta llar, que no és una altra que apostar per una vida independent per les persones amb discapacitat.