La UAB distingeix 93 ajuntaments catalans per la seva qualitat i transparència

El centre universitari atorgat el Segell Infoparticipa que també reconeix tres diputacions i cinc consells comarcals

Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:46h
Un total de 93 ajuntaments catalans, cinc consells comarcals i, per primer cop, tres diputacions, reben aquest dimecres un reconeixement a la qualitat i la transparència a través del Segell Infoparticipa, un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquest segell, que arriba enguany a la seva quarta edició, reconeix les bones pràctiques que es posen de manifest a les pàgines webs de les administracions públiques i es basa en els resultats d'avaluar els webs amb indicadors fixats a partir de la Llei de Transparència. El darrer informe s'ha elaborat amb dades recollides entre novembre de 2016 i març de 2017. Entre els municipis reconeguts destaca el cas d'Esplugues de Llobregat, que ha obtingut la màxima puntuació en les quatre edicions que s'han dut a terme del Segell Infoparticipa.

Enguany la UAB ha reconegut un total de 93 ajuntaments: ha atorgat el Segell Infoparticipa a un 77 ens locals, la menció a sis i el reconeixement, a deu. Entre els ajuntaments que han rebut el Segell, n'hi ha disset que han assolit un 100% d'indicadors positius. Es tracta dels de Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Castelldefels, Gavà, Vic, Premià de Mar, Olesa de Montserrat, Manlleu, Sant Quirze del Vallès, La Garriga, Argentona, Premià de Dalt, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Climent de Llobregat i Sant Hipòlit de Voltregà. En aquesta llista també hi figura el d'Esplugues de Llobregat, que destaca per ser l'únic consistori que ha assolit la màxima puntuació durant les quatre edicions del Segell.

Pel que fa als consells comarcals, han obtingut el Segell Infoparticipa els de l'Alt Penedès (92% d'indicadors positius), el Gironès (90%) i el Vallès Occidental (86%). I pel que fa a la primera avaluació de les diputacions, han assolit la distinció les de Barcelona (92%), Tarragona (88%) i Girona (86%).

Des de la primera edició, el nombre de segells atorgats ha crescut i enguany s'han atorgat més que a les edicions anteriors: 36 (2013), 67 (2014), 61 (2015) i 77 (2016, l'edició actual). En canvi, pel que fa als ajuntaments que assoleixen un 100% d'indicadors positius, enguany hi ha una davallada: 3 (2013), 20 (2014), 25 (2015) i 17 (2016).

El procediment

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l'any 2012 per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques: Qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius, quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 52 indicadors. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 49 indicadors adaptats a les seves competències. A l'edició d'enguany, han estat incorporats aspectes qualitatius com ara el fet que les informacions estiguin actualitzades, siguin comprensibles i es trobin amb facilitat.

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb "l'infòmetre", és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.

L'acte d'entrega d'aquestes distincions se celebrarà aquesta tarda a la UAB i comptarà amb la conferència 'Transparència: més enllà del portal (i del Segell)', a càrrec d'Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació, consultor polític i fundador de la consultora de comunicació Ideograma. A més, hi intervindrà Amparo Moreno, directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, que realitza l'informe a partir del qual s'atorguen les distincions; Victòria Camps, catedràtica de filosofia de la UAB i presidenta del Consell Certificador del Segell Infoparticipa; Jordi Foz, delegat de Transparència i Govern Obert de la Generalitat; i Margarita Arboix, rectora de la UAB.