Com cal portar els gossos a la muntanya?

La Diputació de Barcelona ha editat un fulletó amb consells per portar els animals de companyia a la natura

Cal que el gos estigui sempre identificat i portar al damunt la corretja.
Cal que el gos estigui sempre identificat i portar al damunt la corretja. | Pixabay
Redacció
22 d'abril del 2017
Amb l'arribada del bon temps, es multipliquen les excursions a la muntanya, i Terrassa té la sort d'estar envoltada de natura, ja sigui al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, a tocar de la ciutat, o a indrets com Collserola o Montserrat.

Sovint, els gossos formen part de les sortides als espais naturals. Per això, la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Parcs Naturals ha tornat a editar el fulletó "Al parc amb el vostre gos", on es donen consells de seguretat i protecció per tal que la visita als espais naturals acompanyats del gos es desenvolupi amb la màxima responsabilitat i comoditat per a tothom.

El fulletó indica que quan es visiti qualsevol dels espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals acompanyats d’un gos, cal recordar que l'animal ha d'anar identificat i cal portar sempre a sobre la corretja o cadena, com estableix la normativa. En el cas que el gos sigui de raça perillosa ha d'anar lligat i amb morrió. 

També es recorda que els propietaris dels animals són els responsables de les seves mascotes. Cal, doncs, que evitin alterar l'activitat dels habitants del parc i de la resta de visitants i usuaris. En tot cas cal mantenir el gos al costat i controlat en tot moment. 

És important que els gossos vagin lligats a les zones de pastura, ja que els ramats són molt sensibles a la presència d'altres animals. També es recomana portar el gos lligat als itineraris senyalitzats, a les àrees d'esplai i als llocs molt freqüentats. En aquests indrets cal que es recullin sempre les seves deposicions.

Cal ser prudents amb el tracte amb els altres animals, en especial els de les cases de muntanya: sovint, es tracta d'animals destinats a la vigilància de béns o propietats.

I, evidentment, el fulletó recorda que no s'ha d'abandonar mai un animal de companyia. És una crueltat i, a banda d'això, poden esdevenir animals agressius i perjudicials. Cal pensar que l'abandonament d'animals domèstics està tipificat com una infracció en la normativa vigent.