La connexió terrassenca del cas Pretòria

Prenafeta reconeix el cobrament de comissions del 3% i el 4%, una de les quals seria de la multinacional amb seu a Terrassa Cirsa | El seu president, Manuel Lao, seria el "controvertit empresari de Terrassa" que menciona l'ex-alt càrrec de CDC en una conversa amb Artur Mas

Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:41h
Manuel Lao, president de Cirsa.
Manuel Lao, president de Cirsa. | Arxiu ND
L'exsecretari de la Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta ha admès el cobrament de comissions il·legals pactades entre ell, l'exconseller convergent Macià Alavedra i l'exdiputat socialista Luís Andrés García "Luigi", segons ha explicat aquest dimarts durant la seva declaració a l'Audiència Nacional espanyola pel cas Pretòria. "Conec els fets i els reconec tal com estan descrits", ha afirmat Prenafeta a l'inici de l'interrogatori de la fiscal, que demana per a ell una pena de sis anys i 10 mesos de presó a més d'una fiança de 13 milions per delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

L'ex-alt càrrec de Convergència ha detallat que tant l'operació Niesma, de Sant Andreu de Llavaneres, com l'operació del port de Badalona estaven liderades per "Luigi" i que Alavedra i Prenafeta es van dedicar a fer la intermediació amb altres empresaris que van acabar comprant els terrenys revaloritzats que eren en mans de societats de l'òrbita de l'exdiputat socialista.

"Vam convenir que dividiríem la comissió en tres parts i vam cobrar el que era habitual en el mercat, entre un 3% i un 4% repartit a parts iguals", ha detallat. Aquestes comissin les centralitzava Prenafeta a través de Poliafers, una de els seves societats.

La connexió terrassenca del "3%"

La fiscal ha volgut posar sobre la taula algunes escoltes telefòniques que formen part del sumari del cas, i que demostren les "bones relacions" de Prenafeta amb diversos empresaris i contactes polítics de primer nivell. En una de les converses, l'ex-alt càrrec parla amb Artur Mas d'un empresari de Terrassa que Prenafeta defineix com a "controvertit" i que vol "facilitar coses", i demana a Mas que busqui un lloc "discret" i que faci venir també Germà Gordó a aquesta trobada.

Però qui és aquest empresari? Es tractaria, segons sembla, de Manuel Lao, el fundador i propietari de la multinacional del joc Cirsa, i un dels homes més rics de Catalunya

L'empresa terrassenca, i el conglomerat Nortia, que inclou altres negocis de la mateixa família, va aparèixer vinculat al "cas 3%" a mitjans de març, després d'una investigació del diari El País que va revelar que Cirsa havia donat un total de 900.000 euros a les fundacions CatDem i Barcelona Fòrum, les dues vinculades a Convergència.

Segons sembla, les donacions, tot i allargar-se durant quatre anys, van començar just després que el Govern i diversos alts càrrecs de Convergència intercedissin per facilitar una operació que va reportar més de 30 milions d'euros de benefici a Cirsa: la compra de la fàbrica de Sharp a Sant Cugat per un euro, després que l'empresa japonesa anunciés la seva intenció de tancar-la, el 2011. 

Els 900.000 euros coincidirien amb el 3% d'aquest benefici, una xifra que, casualitat o no, coincideix amb les comissions reconegudes aquest dimarts per Prenafeta.