Marc Grau i Xavier Matilla, a la direcció del partit dels «comuns»

Xavier Domènech lidera una executiva de 32 membres i presenta la nova formació com l'alternativa a les "retòriques inflamades i els fulls de ruta incomplerts" | Ada Colau presidirà la coordinadora, formada per 120 membres, que serà el màxim òrgan del partit entre congressos

Xavier Domènech, amb la direcció del nou partit, en la cloenda de l'assemblea fundacional
Xavier Domènech, amb la direcció del nou partit, en la cloenda de l'assemblea fundacional | Un país en comú
Sara González / Joan Serra Carné
10 d'abril del 2017
Xavier Domènech és ja el líder del nou partit dels "comuns", després de les votacions que han completat la gestació de la nova formació. Així ho han decidit les més de 5.500 persones que han participat en la votació per escollir el coordinador i els membres de la direcció que capitanejaran la formació que aquest dissabte comença a caminar amb l'aspiració de plantar cara a "l'hegemonia convergent".

Juntament amb Domènech, formaran part de l'executiva els principals rostres que han liderat fins ara Barcelona en Comú, ICV i EUiA, a més d'independents, com l'economista i politòleg Vicenç Navarro. La direcció tindrà un toc terrassenc amb el cap de la oposició a la ciutat, Xavier Matilla, i amb Marc Grau, que va ser el cap de campanya de Terrassa en Comú. També integrarà membres de Podem del sector crític amb la gestió d'Albano Dante Fachin, com ara Jéssica Albiach i Marc Bertomeu. La coordinadora del partit, el màxim òrgan del partit entre congressos, estarà encapçalada per Ada Colau.

"És la nostra hora. Tenim pressa perquè volem un país que no deixi ningú enrere", ha proclamat Xavier Domènech el seu discurs ja com a líder. Ha erigit el nou partit com l'espai de la Catalunya "mestissa i diversa", condició indispensable per arriba a la majoria del país, i ha advertit que justament per aquesta diversitat hi haurà qui els acusarà de ser "ambigus" en la qüestió nacional. Especialment en els pròxims mesos i a mesura que s'apropi la convocatòria del referèndum. "No és un problema d'ambigüitat, és un problema de retòriques inflamades i fulls de ruta incomplerts que només es fan per guanyar eleccions", ha etzibat llançant així tot un dard als independentistes.

Un partit amb coordenades pròpies

Domènech vol preservar el partit de la lògica plebiscitària en la qual està instaurada una Catalunya que busca com fer efectiu el dret a decidir. És per això que ja ha advertit que s'hauran d'enfrontar a uns independentistes que buscaran fer-los moure en "les seves coordenades" i posar-los "etiquetes". El líder dels "comuns" ha promès no caure en aquestes temptacions per guanyar unes eleccions. "Nosaltres volem guanyar un país", ha sentenciat. I entén que per fer-ho cal abraçar totes les sobiranies: la nacional, la social i l'econòmica i ambiental. Fent gala de la República catalana amb vocació de "compartir sobiranies" amb Espanya, s'ha compromès a seguir "construint aliances" posant la "fraternitat" a l'epicentre del seu modus operandi.

El repte és gran i per això ha fet una crida a aplegar tothom. Ha fet referència explícit als fil roig, el verd i també al morat representat per Podem. Domènech és conscient que el seu partit ha de ser capaç d'interpel·lar també les bases de Podem i ha assegurat que compten també amb els seus cercles a l'hora de ser capaços de trobar "respostes a noves preguntes" per ser els protagonsites "d'una nova època".

Colau erigeix el nou partit com l'alternativa a les "elits"

En un discurs de cloenda en què ha citat els seus avis, Colau ha defensat que el partit que neix aquest dissabte ha trencat el "guió oficial". L'alcaldessa de Barcelona ha considerat que el pas que fan els "comuns" els atorgarà més força per "fer front a les polítiques de la por" i "el guió de les elits". "Si som aquí és perquè hem pres consciència que la nostra única força és la força de la gent", ha expressat. Colau ha instat la militància ha completar els passos per muscular l'espai polític. "Farem tot el que estigui a les nostres mans per conquerir drets, llibertats i sobiranies", ha sentenciat.
 

Jéssica Albiach, aquest dissabte a l'assemblea fundacional Foto: Un país en comú


Després de les votacions, la relació completa de l'executiva és aquesta: Joana Agudo, Elisenda Alamany, Jéssica Albiach, Adrià Alemany, Anna Maria Aroca, Eloi Badia, Eva Balart, Josep Bertomeu, Marc Bertomeu, Núria Bonaventura, Paola Lo Cascio, David Cid, Teresa Estany, Marc Grau, Aitor Hernández, Candela López, Núria Lozano, Raúl Martos, Lucía Martín, Xavier Matilla, Vicenç Navarro, Joan Josep Nuet, Marta Oliván, Marc Parés, Gerardo Pisarello, Marta Ribas, Julio Rua, Héctor Sánchez, Susan Segovia, Gemma Tarafa, Anna Toro, Ernest Urtasun i Xavier Domènech. Aquests són els principals rostres de la direcció del nou partit:

Elisenda Alamany (Barcelona, 1983): la regidora que guanya protagonisme

La regidora de Castellar del Vallès es perfila com un dels principals rostres de la direcció. És llicenciada en Filologia Catalana i treballa com a professora de secundària.

Adrià Alemany (Barcelona, 1979): el timoner a l'ombra

Ha estat un dirigent clau entre bambolines per l'impuls de Barcelona en Comú, on ha exercit les tasques de secretari d'organització. Parella de l'alcaldessa Ada Colau, és llicenciat en Economia i màster en Relacions Internacionals.

David Cid (Barcelona, 1980): l'aire fresc de l'ecosocialisme

Alliberat de motxilles i ben connectat amb Domènech, el coordinador d'ICV ha garantit la incorporació del partit sense problemes en la confluència. Llicenciat en Biologia i màster en Cooperació i Desenvolupament, no ha ostentat fins ara cap càrrec públic i va coordinar la campanya electoral de Barcelona en Comú. 

Marc Grau (Salt, 1984): el cap de màquines de Domènech

El coordinador del grup d'En Comú Podem al Congrés és un dels dirigents que té l'estructura del partit al cap. Politòleg i doctor en Psicologia Social, fins fa poc era professor de la UAB i ha treballat fins ara allunyat del focus mediàtic.

Jéssica Albiach (València, 1979): la indisciplinada de Fachin

Es va enfrontar a les primàries contra Albano Dante Fachin per ser secretària general de Podem Catalunya i va perdre. Diputada al Parlament i llicenciada en Periodisme, ha expressat públicament que discrepa de l'estratègia de trencament del secretari general de Podem Catalunya i per això ha presentat una candidatura pròpia.

Marc Bertomeu (Barcelona, 1991): el secretari general apartat

El secretari general de Podem Barcelona forma part, juntament amb Albiach, del bloc crític. De fet, Fachin el va fulminar de la direcció. Llicenciat en polítiques i administracions públiques, és assessor del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot.

Paola Lo Cascio (Roma, 1975): l'acadèmica que pren la paraula

Llicenciada en ciències polítiques i doctora en història contemporània, aquesta docent universitària d'origen italià ha integrat el grup impulsor del nou partit i es projecta com una nova veu de l'espai dels "comuns". Articulista en diverses capçaleres, és una de les figures independents -sense lligam amb cap partit- de l'executiva de Domènech. 

Lucía Martín (Lugo, 1979): la mà dreta al Congrés

És a hores d'ara un dels principals puntals de Domènech al grup parlamentari al Congrés. Enginyera química i doctora en Ciències Ambientals, va ser membre del grup impulsor de la PAH a Barcelona.

Ernest Urtasun (Barcelona, 1982): la nova cara d'ICV

L'eurodiputat d'ICV té una de les trajectòries més cotitzades en l'espai ecosocialista. Llicenciat en Ciències Econòmiques i postgrau en Relacions Internacionals, és portaveu dels ecosocialistes i un dels dirigents que en diverses ocasions ha estat sondejat pels "comuns" en els processos de confluència.

Joan Josep Nuet (Reus, 1964): un veterà aplaudit pel sobiranisme

El secretari general d'EUiA, llicenciat en Geografia i Història, és un hàbil veterà que s'ha sabut adaptar als nous temps polítics. El seu compromís amb el sobiranisme com a membre de la mesa del Parlament l'han consolidat com un actor ben vist pels independentistes.
 
Marc Parés (Barcelona, 1979): la ment pensant de l'ideari

Aquest professor del departament de Geografia de la UAB, doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Ciències Polítiques ha coordinat la confecció de l'ideari del nou partit.

Gerardo Pisarello (Tucumán, Argentina, 1970): l'escuder fidel de Colau

El primer tinent d'alcalde de Barcelona és una de les persones de confiança de Colau i un dels ideòlegs dels "comuns". Doctor en dret i professor de dret constitucional a la UB, ha escritdiversos llibres sobre constitucionalisme, mundialització i democràcia. Ja va treballar colze a colze amb Domènech quan l'historiador era comissionat d'estudis estratègics i programes de memòria.

Marta Ribas (Rubí, 1975): la nova timonera d'ICV

Periodista de formació i coordinadora d'ICV juntament amb Cid, forma part de la fornada encarregada de pilotar els ecosocialistes fins a la confluència. És també diputada de Catalunya Sí que es Pot.