Els veïns de la presumpta gihadista, entre «espantats» i «sorpresos»

Expliquen que es tracta d'un barri tranquil i que la detinguda viu en un pis ocupat amb altres persones que no tenen relació amb els veïns | La policia ha marxat entre aplaudiments per la seva "bona tasca"

El portal on s'ha detingut una noia que presumptament col·laborava amb Estat Islàmic.
El portal on s'ha detingut una noia que presumptament col·laborava amb Estat Islàmic. | Joaquim Albalate
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:50h
La Celia, una veïna del barri de Can Palet de Terrassa, no s'havia assabentat de res fins que s'ha trobat, a pocs metres de casa seva, un gran desplegament policial. Diversos furgons, cotxes patrulla i de camuflatge, i una multitud de mitjans de comunicació i de curiosos omplien aquest dimecres al matí les dues voreres d'un tram del carrer de Colom, just davant del número 228, a tocar de l'església de Sant Josep, on s'ha detingut una noia que presumptament ajudava a captar joves per a Estat Islàmic.

"Corren molts rumors, he sentit que algú comentava que estaven detenint una noia jove, i que han arribat a les nou del matí, però res més", explica a La Torre, encara sorpresa, dient que "és un barri tranquil i no hi solen passar moltes coses".

Una altra veïna, l'Andrea, sí que sospitava alguna cosa. "Ahir vaig veure un helicòpter dels Mossos que voltaven per damunt del barri ahir, però fins que no he vist què passava a les xarxes socials no ho he relacionat", diu, tot i que no esperava que fos tant a prop de casa.

Les veïnes admeten que estan preocupades. "T'espantes, perquè poden ser coneguts o et pot passar alguna cosa a tu, i no és el primer cop que passa a Terrassa", diuen, i reconeixen que "trobar-se'ls al costat de casa fa força por".

Una altra veïna, la María, explica que "tots estem espantats: jo tinc una filla de setze anys, que és una nena, i també la podrien convèncer de fer qualsevol barbaritat i nosaltres potser ni ens n'assabentaríem".

Una de les anècdotes de la jornada ha estat la ovació que han dedicat els veïns a les forces policials, amb crits de "visca la policia!" inclosos. La María ha explicat que ho han fet perquè "s'ho mereixen, això no és una feina d'un dia, és una gran tasca que porta mesos de feina". Aquesta veïna ha agraït que hi hagi persones que treballin per la pau, i ha volgut demanar als polítics "que prenguin mesures, com la prohibició del burca, per saber qui hi ha sota".

Ocupes sense relació amb els veïns

La sorpresa més grossa, però, se l'ha endut una veïna del mateix número 228, en un dels habitatges que hi ha al mateix bloc on vivia la detinguda. "M'acabava de llevar i he sentit un terrabastall horrorós", explica, i de cop s'ha trobat que davant de casa hi havia una munió de policies i periodistes. "Ningú m'ha explicat res, els Mossos m'han dit que no em podien dir res".

La veïna ha afirmat als mitjans que al pis on s'ha detingut la noia acusada de col·laborar amb Estat Islàmic hi viuen nombroses persones, i, tot i que no recorda quan van arribar a la comunitat, sí que ha dit que "no tenien relació amb la resta del veïnat". Tanmateix, diu, "no se m'hagués passat pel cap que tinguessin res a veure amb el terrorisme".

"Un barri tranquil"

Segons la Celia, l'Andrea, i la María, el barri, al sud de Terrassa, és tranquil tot i que depèn de la zona. "A la part més propera al centre, amb famílies de tota la vida, passen poques coses", tot i que més al sud, "on hi ha més immigració, solen haver-hi més conflictes".

Una de les dones també ha expressat la seva sospita que la detinguda no sigui l'única persona relacionada amb el terrorisme al barri. "Jo crec que n'hi deu haver més, però jo no ho puc saber", afirma. Tot i que la detenció els tranquilitza, els veïns de Can Palet encara viuran amb l'ensurt al cos durant uns dies.
 

Els veïns han aplaudit els policies quan han acabat l'escorcoll. Foto: Joaquim Albalate