Detenen a Terrassa una noia de 19 anys que captava dones per a Estat Islàmic

L'operació ha tingut lloc al carrer Colom i s'investiga un delicte de captació i incitació a la incorporació a Estat Islàmic

El moment en què els Mossos s'enduien detinguda la noia acusada de captar joves per Estat Islàmic.
El moment en què els Mossos s'enduien detinguda la noia acusada de captar joves per Estat Islàmic. | Joaquim Albalate
Joaquim Albalate / Albert Prieto
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 21:42h
Els Mossos d'Esquadra han detingut una noia en un dispositiu antigihadista a Terrassa que s'ha iniciat sobre dos quarts de deu aquest dimecres al matí. Fonts policials han confirmat a La Torre que l'operació, que s'ha dut a terme al carrer de Colom, ha inclòs la detenció d'una noia de 19 anys i de nacionalitat marroquina per un presumpte delicte de captació i incitació a incorporar-se a l'organització Estat Islàmic. El dispositiu estava ordenat pel jutjat central número 3 de l'Audiència Nacional. La detinguda ha sortit de l'edifici amb els Mossos sobre les dues del migdia.

Aquesta investigació es va iniciar fa 10 mesos, quan els mossos especialitzats en la lluita antiterrorista van tenir coneixement que a través de les xarxes socials i altres canals digitals de difusió, una usuària publicava continguts radicals i relacionats amb el gihadisme. La difusió d'aquests missatges s'orientaven a la radicalització i captació de dones joves. De fet, durant la investigació, els agents van poder constatar que el contingut d'aquests missatges publicats a la xarxa a través dels seus perfils virtuals consistien en idealitzar el paper de la dona en la lluita gihadista, com per exemple tenint fills per incorporar-los a la causa gihadista i exaltant els terroristes que lluiten dins les organitzacions terroristes.  
 
Segons els Mossos, aquesta investigació posa de manifest la importància i el rol destacat que cada vegada més s’atribueix a les dones, així com la voluntat d'implicar-les a les seves activitats terroristes, ja sigui dins de la maquinària de radicalització, la captació o l'enviament a zones de conflicte.
 
La detinguda, sense antecedents penals, havia estat investigada anteriorment per la seva relació amb una de les persones detingudes en el marc d’una altra operació antiterrorista sota el nom de cas Caront realitzada pels Mossos d'Esquadra l'any 2015.
 
Activitat intensa a la xarxa

Segons ha anunciat el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, la detinguda té 19 anys i tenia 173 seguidors a les xarxes socials. Segons el conseller, es tracta d'una persona "amb una activitat intensa a la xarxa". "Tenia més de 200 entrades a la xarxa que incitaven a cometre la gihad, la violència a l'espai públic", ha explicat. La jove serà posada a disposició judicial en les properes hores.

Jané, en declaracions al Parlament, ha assenyalat que les activitats de la detinguda tindrien com a objectiu la captació de dones, fonamentalment, i ha indicat que feia servir totes les xarxes socials -Instagram, Facebook, Whatsapp, YouTube i Telegram-. "Es diversificava per no ser vista", ha destacat el conseller, que ha apuntat que la investigació feia mesos que s'allargava.

"Es tracta d'una actuació important", ha apuntat Jané, que ha ressaltat la nova tendència dels gihadistes basada en "adoctrinar-se a través de les xarxes". "Els llops solitaris s'inspiren en aquests continguts", ha destacat el conseller, que ha volgut agrair la feina dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.

Precedents

No és el primer cop que s'efectua una operació gihadista a Terrassa. Fa dos anys, el 2015, dos dispositius en menys d'un mes van permetre detenir una vintena de persones relacionades amb Estat Islàmic, i es van efectuar diversos registres a pisos dels barris de Ca n'Anglada i de Sant Llorenç, així com a l'avinguda de Barcelona i el passeig del Vint-i-dos de Juliol. Els detinguts planejaven, aleshores, diverses accions a Catalunya i també captaven combatents per enviar-los a Síria.

Aquesta operació té lloc pocs dies després de la detenció de dos homes a Roda de Ter (Osona), a qui la jutge va decretar presó sense fiança pels delictes d'adoctrinament, enaltiment o incitació a cometre delicte de terrorisme.