GRÀFIC Un cartell de Sant Fèlix amb més de trenta anys d'història

Les quatre colles "històriques" de Sant Fèlix es trobaran per vintisisena vegada a plaça en un cartell que només s'ha alterat tres vegades els últims 23 anys | Repassem quines colles han passat per la diada els últims 60 anys

Els Minyons de Terrassa són una de les colles que més vegades ha estat a Sant Fèlix.
Els Minyons de Terrassa són una de les colles que més vegades ha estat a Sant Fèlix. | ACN
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 9:46h
 

Els Minyons de Terrassa són una de les colles que més vegades ha estat a Sant Fèlix. Foto: ACN


El cartell de les quatre colles de Sant Fèlix anunciat aquest dimarts ha aixecat tot tipus de reaccions, dividides, sobretot, entre els que celebren que la Colla Joves Xiquets de Valls hagi estat l'escollida per a completar el cartell i els que eren partidaris que hi anés la Colla Jove Xiquets de Tarragona. La història i el compromís dels vallencs amb la diada vilafranquina, segons els mateixos administradors, han pesat més en la decisió que la brillant temporada passada dels tarragonins.

I és que, si es parla de la història de Sant Fèlix, és impossible fer-ho sense esmentar les quatre colles que, un cop més, seran aquest any: els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Ni més ni menys que 24 vegades, amb la d'aquest 2017, s'ha repetit aquest cartell, des de la primera vegada que hi va ser: el 1986, quan els castells de nou eren pràcticament poc més que una utopia.

De fet, serà la 26a vegada que les quatre colles es troben el dia de Sant Fèlix: cal afegir-hi els anys 1988 i 1989, en què a la plaça de la Vila també hi van ser els Xicots de Vilafranca. L'altra colla local, els Castellers de Vilafranca, no se n'han perdut cap des del primer cop que hi van ser, el 1964, i és, probablement, la cita més important de la seva temporada any rere any, on sempre volen portar els màxims reptes tot i estar, encara, a mitja temporada. A Sant Fèlix, de fet, hi han portat tots els seus grans castells, inclosos els de deu, els nets i un monstre com el 2 de 9 sense manilles.

Pel que fa als que seran, sense dubte, els grans absents de la diada, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, només hi han actuat tres cops. El 1996 i el 2012 van substituir la Joves de Valls, mentre que el 2014 van entrar en el lloc dels Minyons de Terrassa. Aquest últim any van fer-hi la seva millor actuació, amb el 5 de 9 amb folre i el 9 de 8, i el pilar de 8 carregat.

Aquesta absència dels malves ara fa tres anys va ser, de fet, la primera vegada que els Minyons de Terrassa faltaven a Sant Fèlix des del 1984, quan hi van debutar. Des d'aleshores, i amb excepció d'aquell 2014, hi han estat cada any, arribant a fer-hi el primer castell de deu d'una colla forana a la "plaça més castellera" el 2015, en descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles. Entre les actuacions memorables dels malves a la plaça de la Vila hi ha el 4 de 9 sense folre que hi van fer el 2001.

El "castell total" també és la insígnia de les grans diades de Sant Fèlix de la Colla Joves. El 2000 i el 2001 van descarregar-lo davant de l'admiració de tota la plaça. Els vermells han participat en 37 (39, comptant les dues vegades de la Muixerra) dels últims 50 Sant Fèlix, i les arrels de la seva participació daten del segle XIX.

I evidentment, si parlem de la prehistòria castellera també cal parlar de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els rosats, sigui amb la seva denominació actual o bé les seves antecessores - incloses les barreges - hi han estat gairebé sempre des del segle XIX. Exceptuant els quatre anys d'aturada per la Guerra Civil, la Vella només ha faltat deu edicions des dels començaments del segle XX, i des del 1972 hi ha estat cada any.

A part d'aquestes quatre colles - i dels Xicots de Vilafranca, que van ser-hi el 1988 i el 1989 - per Sant Fèlix van passar-hi altres colles.

La que més hi va participar van ser els Nens del Vendrell, que, tot i que intermitents, van actuar-hi diverses vegades des de la seva fundació, el 1926, fins el 1978, l'últim any que hi van ser. També hi havien passat els Minyons de l'Arboç durant els anys 60 i 70, els Castellers de Barcelona en un parell d'ocasions, i, una sola vegada, la Colla Nova dels Xiquets de Tarragona - Sant Magí, abans de reconvertir-se en els actuals Xiquets de Tarragona el 1970, i els Castellers de Sitges, el 1973.

Aquestes han estat les colles que han participat a Sant Fèlix els últims 60 anys: