Terrassa declara «non grat» l'exèrcit espanyol

La Junta de Portaveus acorda, amb el suport dels grups d'esquerres i el PDECat, rebutjat qualsevol acte de l'exèrcit al terme municipal

L'exèrcit no serà benvingut a Terrassa.
L'exèrcit no serà benvingut a Terrassa. | Twitter @CarlesCaballero
Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:39h
L'Ajuntament de Terrassa, a través d'un acord de Junta de Portaveus, ha declarat "non grat" qualsevol acte o maniobra que l'exèrcit realitzi al terme municipal de Terrassa. La declaració, a instàncies del grup municipal d'ERC-MES, es va aprovar amb el suport de Terrassa en Comú, el PDECat i la CUP. Hi van votar en contra el PSC, Ciutadans i el PP.

ERC-MES va presentar la proposta "per una Terrassa desmilitaritzada" pensant en "els valors i els principis amb els quals es vol identificar Terrassa". La proposta arriba després de la polèmica participació de l'exèrcit espanyol en un acte solidari al Recinte Firal de Terrassa.

Des del grup promotor de la proposta consideren que l'ús per part de l'exèrcit d'espais enfocats a la infància i l'adolescència pot servir "per transmetre una imatge propagandística de les forces armades com a forces de defensa, de pau, de solidaritat o de seguretat". Aquesta imatge pacífica dona, segons els republicans, una "imatge esbiaixada del caràcter pròpiament bel·licista de l'exèrcit", i que es contraposa a la cultura de solidaritat "pròpia de l'educació pel desenvolupament i els Drets Humans".

L'exèrcit també va protagonitzar una polèmica a Terrassa el passat mes d'octubre, quan va celebrar un concert al Centre Cultural Terrassa. Arran d'aquest esdeveniment, organitzat de manera privada pels militars, la CUP ja va demanar declarar "non grats" els actes de l'exèrcit a Terrassa.

Entre les mesures que contempla l'acord aprovat en Junta de Portaveus, hi ha impulsar un codi de normes ètiques per a les instal·lacions municipals, per tal que no s'exhibeixin elements bèl·lics, així com evitar la presència de l'exèrcit a la ciutat i rebutjar "qualsevol acte" que digui a terme al municipi. A més, s'acorda que els regidors no assisteixin a les desfilades militars o altres actes similars que s'hi puguin fer. També  se subscriurà el manifest de la campanya "Desmilitaritzem l'educació", coneguda pels recents actes de protesta al Saló de l'Ensenyament, i que s'oposa a la presència de l'exèrcit en aquesta fira.