El regidor del PP de Terrassa titlla de «racista» una proposta de la CUP

Els cupaires proposaven que s'abolís una taxa per un informe necessari pels immigrants que volen reagrupar la seva família

Maria Sirvent, la regidora de la CUP, ha vist rebutjada part de la seva proposta.
Maria Sirvent, la regidora de la CUP, ha vist rebutjada part de la seva proposta. | J. A.
31 de març del 2017
Actualitzat a les 11:05h
Una moció, presentada per la regidora de la CUP a Terrassa, Maria Sirvent, ha fet saltar les guspires entre l'edil i el seu homòleg del PP. La proposta de resolució proposava que l'Ajuntament de Terrassa retirés de les ordenances fiscals la taxa d'expedició d'un informe sobre condicions d'habitabilitat per a persones nouvingudes, que Sirvent considera que és discriminatòria.

El regidor del PP, Álex Rodríguez, ha estat el primer en respondre, i el que ha estat més contundent. El popular ha donat a Sirvent la "benvinguda al centre dreta", que vol eliminar taxes i impostos, i ha lamentat que la proposta sigui "racista". Rodríguez ha argumentat que totes les taxes tenen un motiu, i que no es podia beneficiar un grup concret amb una mesura com aquest perquè suposaria una discriminació vers altres.

Ciutadans també s'ha posicionat en contra de la proposta perquè, per poder demanar aquest document cal tenir, segons ha explicat la regidora Carmen Ortuño, un habitatge i un nivell econòmic concret, fet que suposaria que sí que pot pagar-se la taxa. Sirvent ha respòs, tanmateix, que el requisit és un ingrés de 790 euros i que l'import a pagar suposa més d'un 10% d'aquests.

Des del PDECat, Meritxell Lluís ha volgut posar en valor la feina amb les persones migrades que es fa des del servei de Ciutadania, i ha volgut destacar que la llei d'acompanyament dels pressupostos, publicada aquest mateix dijous, ha eliminat dues taxes que afectaven aquest col·lectiu: la d'arrelament i la d'integració. Carme Labòria, del grup d'ERC-MES, ha secundat Lluís, i també ha explicat que la Generalitat no ha retirat la de l'habitatge perquè afecta persones amb ingressos suficients, i, en cas que no els tingui, hi ha bonificacions.

El comú Xavi Martínez ha centrat la seva intervenció en una possible duplicitat, precisament, perquè la Generalitat també cobra una taxa similar. En tot cas, ha considerat que agrupar la família és un dret humà bàsic i que s'hauria de simplificar el procés. La cupaire Sirvent ha lamentat, també, que es burocratitzi aquest dret per una Llei d'Estrangeria que és "racista i classista".

L'anàlisi de polítiques racistes, aprovat

No tota la moció de la CUP ha quedat en res. La segona part, que proposava la realització d'una auditoria per detectar polítiques que vulneressin els drets de les persones immigrades, ha aconseguit el suport d'una majoria del ple -de fet, de tots els grups menys el PP-, i ha estat força celebrada per tots els portaveus.

Carme Labòria ha proposat que l'informe es fes conjuntament amb les entitats que treballen sobre el terreny a la ciutat, un guant que ha recollit Meritxell Lluís, que ha afirmat que "evidentment" el servei de Ciutadania ho farà, "com sempre".