Carles Batalla posa al descobert el complex món de «La Capella Sextina»

El periodista i poeta de Terrassa presentarà el proper dimecres el seu primer llibre publicat

El periodista i poeta terrassenc Carles Batalla.
El periodista i poeta terrassenc Carles Batalla.
Redacció
02 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:00h
La paraula sextina no prové de sexe, encara que algun tipus de masoquisme (matemàtic) hi deu haver en compondre una forma poètica de 39 versos en què les sis paraules amb les quals finalitza cada estrofa es van repetint en un ordre preestablert i diferent. Aquesta és composició poètica d'alt retoricisme és l'aposta del periodista i poeta terrassenc Carles Batalla, que s'estrena amb el seu primer llibre publicat: La Capella Sextina i altres poemes.

La presentació de l'obra tindrà lloc el proper dimecres, 5 d'abril, a partir de les set de la tarda als Amics de les Arts. L'acte comptarà, a més de l'autor, amb la poetessa Clara Mir i amb l'editor Jordi Castelló.

Entrar en el món de la sextina és endinsar-se en un cercle viciós d'una complexitat gairebé luxuriosa. Amb Jaime Gil de Biedma com a primer instigador i Joan Brossa com a guia, l'autor fa mans i mànigues per convertir el pensament en xifra i adaptar-se a l'exigència tècnica sense caure en la frivolitat o el barroquisme. Com les tradicionals matrioixques russes, a La Capella Sextina i altres poemes s'hi troben fràgils miniatures en extinció que inclouen peces successivament més minoritàries: literatura, poesia i sextina. O bosc, arbre i branca. Que sigui o pugui esdevenir art o cultura (o naturalesa) depèn, entre molts altres factors, dels ulls amb què s'observi el paisatge. Les quatre figures es poden descobrint obrint la primera pàgina del primer llibre de Carles Batalla.

Periodista i poeta

Carles Batalla i Ferran (Terrassa, 1977) és llicenciat en Dret, Màster en Periodisme i Postgrau en Comunicació Empresarial. Ha treballat durant vint anys com a periodista i redactor en diferents mitjans tant locals com nacionals: Ràdio Terrassa-Cadena SER, El 9 Nou del Vallès Occidental, TV3, L'Esportiu, Popular 1, Público, Rambla, entre d'altres. També ha estat redactor a LaTorre i a NacióDigital. Actualment és tècnic d'acompanyament a l'estudiant a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i col·labora amb el portal de futbol femení Futfem i el diari digital independent El Tot Gràcia.
 
En l'àmbit literari, Batalla escriu des de fa 25 anys i ha guanyat dos certamens: el IV Concurs Verspoesia de Terrassa (2013) i el XXXIII Concurs Literari Sant Jordi de la Secció de la Dona del Foment Martinenc (2014), a banda de rebre un accèssit al 28è Concurs Literari de Nou Barris en la modalitat de poesia en català (2016). El suplement de Cultura del diari Avui li va publicar un article d'homenatge a Mario Benedetti (2009) amb motiu de la seva mort i una entrevista a la poetessa Clara Mir sobre Miquel Bauçà (2015). Sis poemes seus van aparèixer al número 107 de la revista de poesia Reduccions (Uvic).