«Marcats pel 92»: la memòria dels que hi van ser per explicar-ho als que no

El llibre de Josep Cadalso recull 25 testimonis que recorden com van viure els Jocs Olímpics que van marcar la història de la ciutat

L'autor del llibre, Josep Cadalso, amb alguns dels protagonistes entrevistats.
L'autor del llibre, Josep Cadalso, amb alguns dels protagonistes entrevistats. | Albert Prieto
Albert Prieto / Joaquim Albalate
30 de març del 2017
Actualitzat a les 14:05h
El llibre Marcats pel 92, obra del periodista Josep Cadalso, ja ha vist la llum. Vint-i-cinc anys després dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, que van tenir Terrassa com a subseu d'hoquei, el llibre editat per la Fundació Torre del Palau reviu l'esperit d'un esdeveniment històric que va marcar un abans i un després en la ciutat i en els terrassencs i terrassenques. Marcats pel 92 s'ha presentat aquest dimecres al vespre a l'auditori de la seu de BBVA a Terrassa, en un acte multitudinari conduït pel periodista egarenc David Marcet.

L'obra de Josep Cadalso, periodista i cap d'Esports del Diari de Terrassa, recull vint-i-cinc entrevistes a persones que van jugar un paper important en els Jocs Olímpics de 1992, des d'una perspectiva terrassenca. En total, són més de 340 pàgines, amb una enquadernació acurada i fotografies a tot color.

Els entrevistats són: Josep Miquel Abad, conseller delegat del COOB'92; Manuel Royes, alcalde de Terrassa el 1992; Josep Casajuana, regidor d'Esports durant els Jocs Olímpics; Juan Ángel Calzado, ex-secretari general de la Federació Internacional d'Hoquei; Julio Fournier, director de la Unitat Operativa de Terrassa; Josep Maria Ballbé, executiu del COOB'92; Josep Miquel Colomer, administrador de la subseu de Terrassa; José Manuel Brasa, seleccionador femení d'hoquei; Cèlia Corres, campiona olímpica; Anna Maiques, campiona olímpica; Santi Cortés, seleccionador masculí d'hoquei; Nani Escudé, capità de la selecció espanyola masculina; Leandre Negre, expresident de la Federació Espanyola de Hockey; Rubén Michavila, sots campió olímpic en waterpolo; Rafael Aguilar, segon entrenador de la selecció de waterpolo de 1992; Pere Fité, sots-campió olímpic en frontennis; Josep Bladas, tirador en tir al plat; Cristina Rey, nedadora; Carles Millera, nedador paralímpic; Pere Montaña, gerent d'Urbanisme; Carles Escudé, arquitecte de l'Àrea Olímpica; Elena Dinarès, voluntària; Pepe Mármol, encarregat de l'Estadi Olímpic; Silvia Gibert, portadora de la torxa; i Pedro Millán, periodista.

L'autor ha destacat que el seu objectiu ha estat reviure l'episodi històric per a Catalunya i per a Terrassa que van significar els Jocs Olímpics, així com "explicar a les noves generacions aquella extraordinària experiència que encara conservem viva a la nostra memòria". Cadalso ha destacat els esforços que es van fer per "superar totes les adversitats i obstacles", així com el canvi de mentalitat que va suposar en els terrassencs i terrassenques. L'autor de Marcats pel 92 ha volgut recordar una persona que ens va deixar fa dos anys i a la qual li hauria agradat entrevistar per al llibre: Martí Colomer, una institució en el món de l'hoquei.

El pròleg de Marcats pel 92 ha estat escrit pel president de Hockey per Terrassa, Francesc Salvatella. El president de l'entitat que aglutina els quatre clubs d'hoquei de Terrassa -CD Terrassa, Club Egara, Atlètic Terrassa i Línia 22- ha destacat la tasca de documentació i d'entrevistes realitzada per Josep Cadalso sobre els Jocs "que van posar el nom de Terrassa al mapa del món". Com a anècdota, Salvatella ha recordat les paraules que va adreçar l'aleshores president del Club Egara, Josep Pi, a l'alcalde Manuel Royes durant les negociacions per ser subseu olímpica de hockey: "O tot o res".

I és que gairebé en tots els parlaments s'han mencionat les dificultats que va tenir Terrassa per ser subseu: la Federació Internacional de Hockey no confiava en la capacitat organitzativa de la ciutat egarenca, que finalment sí va acollir la totalitat de la competició de hockey amb un èxit notable. La medalla d'or de la selecció espanyola femenina de hockey va ser el colofó, el 7 d'agost de 1992.