El paper de la Itàlia feixista a la Guerra Civil Espanyola, al Castell Cartoixa

L'exposició fotogràfica "Fu la Spagna! La mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola" es podrà veure fins el 7 de maig

Combatents italians la Guerra Civil, en una de les imatges exposades.
Combatents italians la Guerra Civil, en una de les imatges exposades. | Museu de Terrassa
Redacció
29 de març del 2017
El Castell Cartoixa de Vallparadís acollirà, a partir d'avui i fins el 7 de maig, una exposició que mostra, per primera vegada, una visió global del significat de la intervenció militar de la Itàlia feixista en la Guerra Civil Espanyola. La mostra, que porta per títol "Fu la Spagna! La mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola", és una producció del Museu d’Història de Catalunya, amb la col·laboració del Centro di Studi sul Cinema Italiano, comissariada per Daniela Aronica i Andrea Di Michele. L’acte d’inauguració tindrà lloc aquest dimecres a les sis de la tarda.

"Fu la Spagna!" és fruit d’una llarga recerca per arxius i biblioteques que ha permès identificar unes vint mil imatges, tres-centes de les quals es poden veure en aquesta mostra, datades entre el juliol de 1936, quan va esclatar el conflicte, fins el juliol del 1943, quan Mussolini va ser deposat. Les imatges que conformen la mostra estan classificades en tres tipologies i assenyalades amb un color diferent: les fotos aparegudes a la premsa il·lustrada italiana (en verd), les imatges fetes per legionaris individuals que provenen de fons i col·leccions particulars (en blanc) i les fotografies realitzades i conservades en diverses institucions politicomilitars (en vermell). D’aquesta forma en resulta la bandera tricolor italiana, en un diàleg de les diverses mirades o maneres en què es va veure la guerra i de com la maquinària propagandística, els soldats i les institucions italianes van representar el conflicte. 

La narració fotogràfica segueix dos recorreguts principals: un de bèl·lic i un de temàtic. El primer es concentra en les fases de la guerra, parant una atenció especial en el paper que hi va tenir la intervenció militar italiana, i el segon itinerari, proposa alguns dels temes més recurrents de la representació feixista de la guerra. Un tercer espai expositiu ofereix una visió profunda de la feina feta pels mitjans de comunicació italians actius en el territori espanyol. 

"Fu la Spagna! La mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola" es podrà veure de dimecres a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h, i els diumenges, d'11 a 14 h. Els dilluns, dimarts i festius, i del 10 al 18 d’abril (Setmana Santa), el Castell Cartoixa romandrà tancat.

Activitats complementàries

L’exposició es complementa amb un cicle de cinema i la presentació d’un llibre de temàtica propera a l’exposició, del qual n’és coautora una de les comissàries, Daniela Aronica. El cicle de cinema constarà de quatre sessions al Cinema Catalunya, en cadascuna de les quals es podran veure un o diversos curtmetratges documentals produïts per la Itàlia feixista durant la Guerra Civil Espanyola. La presentació del llibre, que porta per títol “La Guerra Civil Española en la propaganda fascista. Noticiarios y documentales italianos (1936-1943)” tindrà lloc a la Casa Alegre de Sagrera el 3 de maig a les 19 h.  
 
El Museu de Terrassa ha organitzat aquesta exposició en el marc dels acords de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa adoptats l’octubre de 2015 i l’octubre de 2016, que estableixen l’adhesió a la designació del 15 d’octubre com a Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i les Víctimes de la Repressió Franquista, i l’organització d’accions i activitats en memòria de les víctimes.