El Síndic denuncia la «falta de protecció» dels Agents Rurals i reclama endurir els controls d'armes

Rafael Ribó demana al Parlament que elabori una llei de caça pròpia per revisar els criteris d'obtenció i renovació del permís d'armes | La sindicatura tanca la investigació arran de la mort de dos agents del cos a Aspa, al Segrià, el passat 21 de gener

Redacció
28 de març del 2017
Actualitzat a les 12:40h

Arma i roba de l'homicida confés dels agents rurals a Aspa, al Segrià. Foto: ACN


El síndic de greuges creu que al cos d'Agents Rurals li cal "més protecció i formació" per prevenir i actuar davant les situacions de risc. És la principal conclusió de la investigació que Rafael Ribó va obrir a finals de gener, després de la mort a trets de dos agents del cos a Aspa, al Segrià. La Sindicatura ha registrat fins a 235 casos d'agressions o "situacions de violència" entre caçadors i agents rurals, una xifra que, a parer de Ribó, evidencia la necessitat de "dotar el cos de nous elements de protecció".

En aquest sentit, el síndic reclama al Govern que desplegui el reglament de seguretat que hauria de definir les mesures de protecció que els agents rurals han d'incorporar. Desenvolupar aquesta norma permetria decidir, també, quan han de portar armes i quines han d'utilitzar. Ribó recorda que concretar aquests dos aspectes és "una reivindicació històrica del cos" i per això convida l'administració a actuar amb "diligència".

En el seu informe, la sindicatura també reclama que la Generalitat ofereixi una formació específica als agents rurals perquè sàpiguen com prevenir i actuar davant les situacions de risc. El síndic ha detectat una "evident falta de coneixement" al cos a l'hora de respondre a agressions i ha demanat que tots els agents hagin de superar un curs que els "atorgui els elements de protecció necessaris per a l'exercici de les seves funcions i que els ofereixi la formació suficient per utilitzar-los".

Una llei de caça pròpia per endurir els controls

El síndic també insta el Govern i el Parlament a abordar el debat de la caça a Catalunya des d'una perspectiva "àmplia". Concretament, demana a l'Estat que traspassi a la Generalitat les competències en aquest àmbit per tal que Catalunya es pugui dotar d'una llei de caça pròpia, "d'acord amb el model normatiu i polític que prèviament s'hagi debatut i acordat", segons l'informe de la Sindicatura.

Ribó creu que aquest nou marc normatiu hauria d'exercir un control més gran sobre les persones que disposin de permís d'armes. Recomana que la policia faci un seguiment d'ofici de les condicions psicològiques i de salut dels titulars que tinguin llicència i exigeix endurir els criteris tant per obtenir com per renovar el permís. En aquest sentit, proposa que els informes d'aptituds psíquiques i físiques només es puguin expedir en centres autoritzats i que calgui aportar un informe complementari de reconeixement psicològic elaborat per un professional de la Seguretat Social.