El Col·legi d'Advocats de Terrassa, connectat amb les presons catalanes

El Departament de Justícia ha començat a implantar la comunicació per videoconferència entre centres penitenciaris i col·legis d'advocats de Catalunya

Redacció
24 de març del 2017
Actualitzat a les 8:48h
Després d'una prova pilot a la presó de Quatre Camins, el Departament de Justícia ha començat a implantar la comunicació per videoconferència de les presons catalanes amb els col·legis d'avocats amb la posada en marxa de les primeres vuit cabines a la presó de Can Brians I. La mesura s'anirà desplegant progressivament amb l'objectiu de tenir connectades les nou presons catalanes amb els 14 col·legis d'advocats durant l'any vinent, inclòs el de Terrassa.

Com ha destacat el conseller de Justícia, Carles Mundó, les comunicacions per videoconferència, "que no són el substitutiu de les visites presencials", són "un recurs més a disposició d'advocats i interns per assegurar encara més el dret de defensa i d'assistència". "Fer-ho fàcil és una garantia més del dret de defensa", ha reblat Mundó. Justícia calcula que amb les videoconferències es podria reduir a la meitat les 37.000 comunicacions presencials que es fan cada any a Catalunya entre advocats i interns.

L'acord per a la implementació de la comunicació per videoconferència l'han signat aquest dijous al mateix centre penitenciari de Can Brians I de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el president del Consell de l'Advocacia de Catalunya, Carles MacCragh, on han visitat les vuit cabines habilitades amb el sistema de videoconferència. 

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha agraït al Consell de l'Advocacia de Catalunya "la predisposició a no tenir por per fer servir les noves tecnologies per fer més fàcils les relacions entre els advocats i els seus clients". Aquí, Mundó ha dit confiar que la mesura, amb la necessària difusió dels col·legis d'advocats, serà un èxit com ho ha estat la implementació del servei als jutjats d'arreu del país.

Amb l’equipament d’aquestes vuit noves sales de videoconferència, Brians 1, que és el nou centre per a persones en presó preventiva de la demarcació de Barcelona des d’aquest 7 de març, cobrirà a bastament les necessitats de comunicacions entre els interns i els seus representants legals. El conjunt dels col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona suma 18.293 excercents. De tots ells, només n’hi ha 1.200 que hagin comunicat algun cop amb clients en presó preventiva a la Model durant el 2016. La meitat d’aquests 1.200 només ha visitat la Model una o dues vegades en tot l’any.

Mundó ha explicat que s'habilitarà una agenda digital per fer el més àgil possible que els advocats que ho vulguin puguin concertar data per utilitzar el servei des del seu despatx. 

Calendari

La videoconferència entre advocats i interns funciona amb èxit com a prova pilot a la presó de Quatre Camins des de l'estiu passat. El calendari d'implementació, posat en marxa el servei a Brians I, es reprendrà el pròxim mes d'abril completant la connexió dels col·legis de Barcelona i de Granollers amb les presons de Brians II (Baix Llobregat), Lledoners (Bages), Puig de les Basses (Alt Empordà) i Mas d'Enric (Tarragonès). També s'implementarà als centres educatius de justícia juvenil L’Alzina (Vallès Occidental), Can Llupià (Barcelonès) i El Segre (Segrià).

A continuació, des del mes de juny fins a finals d’any, s’hi connectaran els col·legis de Tarragona, Reus, Figueres, Girona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, Mataró, Sabadell, Terrassa, Tortosa i Vic.

Per últim, durant el 2018, el Consell de l’Advocacia i el Departament de Justícia culminaran la instal·lació del sistema de videoconferència entre advocat i intern amb la posada en marxa dels últims equips als centres penitenciaris de Joves (Vallès Oriental), de Dones (Barcelonès) i Ponent (Segrià), així com en altres centres educatius de justícia juvenil.