La Coordinadora Capaç reclama una nova residència i centre de dia per a discapacitats intel·lectuals

Denuncien que fa vuit anys que reclamen un equipament necessari amb urgència

El Centre de Dia i Residència La Pineda és l'únic centre per a discapacitats intel·lectuals de Terrassa.
El Centre de Dia i Residència La Pineda és l'únic centre per a discapacitats intel·lectuals de Terrassa. | MútuaTerrassa
Redacció
21 de març del 2017
Actualitzat a les 16:35h
La Coordinadora Capaç ha demanat el suport dels grups municipals per a que facin pressió per la construcció d'una nova residència i centre de dia per a presones amb discapacitat intel·lectual. L'entitat afirma que el centre es va acordar per la Generalitat el 2006, i que des del 2009 hi ha disponibles els terrenys cedits per l'Ajuntament.

Terrassa, diuen, només té un equipament d'aquest tipus, La Pineda, i no hi ha places lliures, ni de residència ni de centre de dia. Les persones amb discapacitat no tenen cap alternativa, només marxar de la seva ciutat.

L'entitat assegura que, tot i les nombroses gestions i reunions mantingudes amb els successius governs de la Generalitat, després de vuit anys el projecte encara està per redactar. Per això, han demanat formalment als grups municipals el vot favorable dels seus grups al Parlament de l'esmena dels pressupostos que inclou aquest equipament, així com acabar amb les llistes d'espera per accedir als centres ocupacionals.

La Coordinadora Capaç es va constituir fa 11 anys per les AMPA de les escoles d'educació especial de Terrassa i per familiars de persones adultes amb discapacitat intel·lectual de Terrassa i la seva àrea d'influència. En els darrers vuit anys han fet nombroses gestions per aquest nou equipament, que consideren "imprescindible per a la dignitat i qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual severa i de les seves famílies".

El 2014, a través de la taula de Capacitats Diverses, van promoure una moció en aquest sentit, aprovada per unanimitat al Ple de l'Ajuntament. Després d'una reunió amb la consellera Neus Munté i l'alcalde Jordi Ballart, es va crear una comissió que va redactar un informe que va arribar a la conclusió que el nou equipament calia amb urgència.  Tot i això, diuen, ni tan sols s'ha redactat el projecte inicial. 

L'entitat alerta que, quan acabi el curs actual, diversos joves acabaran l'etapa educativa i haurien d'anar a un centre de dia o residència, però, en no haver-hi places, es poden trobar amb un problema greu: d'aquí, la importància urgent d'aquest nou centre.

També han demanat que es posi fi a les llistes d'espera per accedir als Centres Ocupacionals, obrint les places que siguin necessàries. Actualment, els joves que acaben l'etapa escolar tenen garantit l'accés, però no les persones adultes que també ho necessiten.vu