El BBVA ha cedit 114 habitatges a Terrassa per a lloguer social

Són una part important dels 840 que ja s'han entregat a la Generalitat en virtut del conveni entre el banc i l'administració | 44 dels pisos ja s'estan adjudicant a famílies en situació vulnerable

Acte de cessió dels habitatges.
Acte de cessió dels habitatges. | BBVA
Redacció
21 de març del 2017
El BBVA ha cedit un total de 114 habitatges de Terrassa a la Generalitat de Catalunya per a que es destinin a lloguer social. Es tracta d'una part dels 1.800 habitatges que, pel conveni subscrit entre el banc i l'administració el passat juliol, es cediran al llarg de tres anys.

De fet, durant els primers sis mesos de vigència de l'acord, s'han entregat 840 habitatges del total acordat. Així s'ha posat de manifest aquest dilluns, en una reunió que han mantingut al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge el director territorial del BBVA, Christian Terribas, i la consellera Meritxell Borràs.

Dels 840 habitatges ja cedits, la immensa majoria, 632, es troben a Barcelona. Terrassa seria una de les poblacions on més pisos s'han cedit, amb 114; per exemple, a Tarragona n'han estat 90, a Lleida, 74, i a Girona, 44.

D'aquests, la Generalitat ja té 456 pisos en procés d'assignació a famílies en situació de vulnerabilitat social distribuïts en 67 municipis. Una bona part d'aquests pisos que ja s'estan assignant estan a Terrassa: 44, en total.

El procediment d'adjudicació d'aquests habitatges s'impulsa a través de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, mitjançant la Mesa d'Emergències i en col·laboració amb els ajuntaments. Els lloguers, amb una vigència màxima de 5 anys, es fixen en funció de la capacitat econòmica de cada família, i es mouen entre un 10 i 18% dels ingressos de la unitat familiar.

Com a mesura d'acompanyament, les famílies vulnerables beneficiàries d'aquests habitatges s'inclouen en un programa social realitzat per la Generalitat per a millorar les seves condicions d'integració a la societat. El programa es dura a terme durant tota la vigència de la cessió.

Habitatges en municipis "on fa molta falta"

Durant la trobada, Christian Terribas, director territorial de BBVA, ha destacat el compromís de BBVA amb la societat catalana en l'àmbit de l'habitatge social. “BBVA, a través de la seva política social d'habitatge, garanteix solucions als clients hipotecaris en situació de vulnerabilitat. A més, donades les actuals necessitats que viu la societat catalana en aquest àmbit, gràcies a aquest acord, BBVA facilita l'accés a un habitatge a famílies, siguin o no clients, en risc d'exclusió social”.
 
Per la seva banda, Meritxell Borràs ha destacat que “aquest acord amb BBVA és una mostra més del ferm compromís del govern d'incrementar el parc d'habitatges de lloguer social”, i ha afegit que “les claus lliurades són d'habitatges situats en municipis on fan molta falta” i, per tant, “són un exemple de resposta integral a les situacions de més emergència”. La titular de Governació ha explicat que “aquestes cessions serveixen per disposar d'habitatges de manera ràpida i incrementar el número de pisos socials per posar a disposició de les famílies que ho necessiten”.

Per al correcte desenvolupament del conveni, s'ha establert un comitè de seguiment tècnic format per representants de BBVA i la Generalitat. Aquest comitè, que es reuneix periòdicament, ha permès detectar les necessitats geogràfiques de cessió, davant les nombroses peticions rebudes per la Generalitat per part de famílies vulnerables. Així, BBVA ha donat una resposta àgil a aquesta demanda i en els 6 primers mesos de l'acord ha cedit quasi el 50% dels habitatges previstos a cedir en 3 anys.

Política social d'habitatge de BBVA

BBVA, ja des del principi de la crisi, va decidir de forma voluntària establir mesures addicionals a les adoptades pel sector per tal de pal·liar-ne els efectes. Tot a través de diferents eixos: oferir solucions a totes les famílies amb dificultats de pagament dels seus préstecs hipotecaris i garantir que qualsevol família, client hipotecari de BBVA en risc d'exclusió, tingui un sostre.
Així, el banc ha refinançat quasi 70.000 famílies, de les quals 21.000 es troben a Catalunya, ajustant les quotes a les seves actuals capacitats de pagament, i ha formalitzat al voltant de 15.000 acords de dació en pagament a Catalunya.

Aquest conveni de cessió, ara, se suma a aquestes mesures, formant part del pla d'acció de Negoci Responsable del Grup BBVA, i reforça el compromís que el banc té amb la societat catalana.  

Sumant els 1.800 habitatges que es cediran a la Generalitat dintre d'aquest projecte d'habitatge social, l'entitat financera compta amb més de 7.000 habitatges destinats a lloguer social a Espanya, més de la meitat dels quals estan situats a Catalunya, fet que contribueix a solucionar l'especial problema en qüestió d'habitatge que té el territori.