Entreguen els premis del Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat

“El penjador de les quatre branques” de Gemma Broto s'ha endut el primer premi d'aquest concurs organitzat pel Gremi de la Fusta

L'acte de lliurament de premis, amb Gemma Broto com a guanyadora.
L'acte de lliurament de premis, amb Gemma Broto com a guanyadora. | Aj. Terrassa
Redacció
17 de març del 2017
Actualitzat a la 13:28h
El Gremi de la Fusta de la Cecot ha celebrat la tercera edició del Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat en què hi van participar un total de cinc projectes de disseny que van exposar-se a la Sala Cima.
 
El jurat, format per Bernat Navarro en representació del Col·legi d’Aparelladors, Xavi Broto en representació del Col·legi d’Arquitectes, Emilio Pérez en representació del Col·legi d’Enginyers, Santi Llucià, Josep Mª Mur, Joaquim Soler, Albert Mas, Pol Hernández i Antonio Solís representants del Gremi i presidit per Pere Solanellas, després d’examinar les obres presentades i de les deliberacions corresponents el dijous 9 de març, van fallar a favor dels tres projectes guanyadors que han recollit aquest dijous el seu premi en un acte de lliurament a la seu del Gremi.
 
El certamen té com a objectiu posar de relleu, donar projecció i reconèixer la tasca i projectes dels professionals de l’arquitectura i del disseny de tot Catalunya, així com dels professionals de la fusta.
 
Els projectes presentats havien de ser inèdits i no podien estar en producció en el moment del concurs. El disseny havia de ser factible en temes tècnics i amb projecció comercial, assolint de manera exitosa els següents objectius: el disseny havia de ser estètic i funcional, incorporant consideracions de disseny per vetllar per una apropiada aparença física i utilitat segons el concepte treballat; el disseny havia de comportar un projecte sostenible, amb l’ús de materials i processos productius respectuosos amb el medi ambient; i finalment, el disseny havia de ser factible a l´hora de produir-lo. I el requisit imprescindible a tots els projectes és que havien d’utilitzar com a matèria primera principal la fusta, podent combinar amb altres materials.

Premis per a tres elements innovadors
  
El primer premi ha estat per "El penjador de les quatre branques",  de la terrassenca Gemma Broto, que s'ha endut un premi de 1.500 euros, un guardó realitzat per Carles de la Cruz i un sopar per a dues persones de l'empresa Rístol.

El penjador de les quatre branques és un moble senzill i adaptable a una infinitat d’entorns. La seva versatilitat ve donada per l’ús de només aquells elements imprescindibles per a complir la seva funció. El més important és la fusta com a únic material utilitzat, que aporta calidesa i comoditat a l’usuari.

La prioritat era aconseguir una sensació de lleugeresa, la caixa queda totalment subjectada amb els quatre cilindres sense necessitat d’utilitzar cap mena de cola ni claus. Aquest fet s’aconsegueix a partir de la situació estratègica dels forats on s’insereixen els cilindres.
El punt fort del penjador és el centre d’aquest, és en aquest punt on els quatre cilindres formen un hiperboloide ja que roten sobre un eix imaginari.
 
El segon premi, de 1.000 euros, ha anat a Xavier Martín, Anna Peguero i Francesc Xavier Ramis, de Terrassa, per SAME Element Multifuncional.
 
En plantejar un nou element de mobiliari per la llar l’equip de treball ha cregut oportú i necessari desenvolupar quelcom que fos sostenible. Sostenible per un ús dilatat en el temps i sostenible perquè el mateix element pugui servir per múltiples usos. L’objecte evoluciona en la mesura en què també ho fa el seu usuari. Pot ser una joguina, pot ser una taula, una biblioteca, un coet i també un cotxe, una porteria de futbol, una diana, un tamboret, un porta-revistes, un taller de manualitats, una prestatgeria, un tren, una trona, un cofre... Han dissenyat un objecte que acompanya i fa créixer l’usuari, de petit a adult, sense discriminar gènere o identitat. Amb tot, l’objecte sempre és el mateix, l’objecte és “SAME”.
 
Per últim, la sèrie IMBENT de Jordi Juvé (Vilafranca del Penedès) s'ha endut el tercer premi, dotat amb 600 euros. La sèrie IMBENT, encapçalada pel model Impressionant, és una gama amb cinc versions de la mateixa taula dissenyada seguint un axioma bàsic: la fusta és dels pocs materials que permet la fusió entre tradició i tecnologia. Així doncs, el projecte sèrie IMBENT és el resultat de la interacció entre una de les tècniques de la fusteria tradicional japonesa anomenada Okuriari, consistent a no utilitzar cap element exogen en les unions i, les últimes tecnologies de fabricació.

L’objectiu principal del disseny és la sostenibilitat, potenciant l’eco eficiència i l’eco disseny amb un baix nivell d’emissions tant en els materials usats com en les tècniques de fabricació.
La realització del projecte és viable dins dels àmbits d’aplicació industrial i comercial.
El model no necessita eines per al seu muntatge ni desmuntatge. Per tant, es pot considerar un moble de tipus RTA (Ready To Assembly).

El seu disseny permet l’auto fabricació, Maker o DiY (Do It Yourself). L’ús de diferents sistemes d’unió dins d’un mateix producte facilita la fabricació segons el grau d’automatització de l’empresa. La morfologia i la geometria de la taula permet que aquesta pugui esdevenir fàcilment modular i que sigui optimitzada (contingui molt poc material en relació al volum generat).

Homenatge a Jordi Amat
 
La Junta del Gremi de la fusta va aprovar en ple posar el nom de Jordi Amat al certamen, en record i homenatge a qui va ser president fins 2013. El president, Pere Solanellas, recorda que “Amat va ser una persona molt implicada amb les organitzacions sectorials i també molt activa en quant a aportacions en els diferents grups de treball de la pròpia Cecot”.

Amb el concurs, la Junta vol reconèixer el seu esforç i motivació per posar en marxa accions que permetessin a les empreses del sector de la fusta desenvolupar la seva activitat de la millor manera possible.

Solanellas va acceptar recollir el testimoni de la gestió encetada per Amat l’any 2013 i assolir el repte de poder analitzar i adaptar l’oferta de servei patronal al nou context econòmic, tecnològic i social en el que es troben les empreses del sector.
 
El Gremi de la fusta és una organització empresarial d’àmbit comarcal, vinculada a la patronal Cecot, que agrupa un centenar d’empreses del sector de la fusta bàsicament de l’àrea del Vallès.