«Europa amaga el cap sota l'ala amb els refugiats»

El periodista Carles Solà ha protagonitzat un dinar-tertúlia al restaurant La Trobada de Terrassa

Carles Solà, a La Trobada.
Carles Solà, a La Trobada. | La Trobada
Redacció
16 de març del 2017
Actualitzat a les 12:26h
"Sóc optimista i pessimista", així ha començat la tertúlia Carles Solà. El periodista que dirigeix el programa "Tot un món" de Televisió de Catalunya, afirma que és optimista perquè "la mobilització ciutadana existeix i l'interès per no deixar caure en l'oblit a milers de persones que estan salvant les seves vides". Però també reconeix que és pessimista perquè "aquesta mateixa ciutadania, quan ha de votar, no sempre vota a les formacions més favorables a polítiques afavoreixen l'acollida de persones refugiades". 

Solà, que és un dels fundadors de la plataforma "Stop Mare Mortum", afirma que "no hi ha la voluntat acollidora de la Unió Europea, existeix la voluntat de parar el cop, parar el cop va ser un compromís de fa dos anys d'acollir a 160.000 persones refugiades, a l'Estat Espanyol, 16.000 persones, què són 160.000 persones quan estem parlant de milions de refugiats?".

A la pregunta de si podem sostenir l'arribada indefinida de refugiats, el periodista creu que "amb 15 anys Catalunya ha passat dels 6 milions als 7 milions i mig d'habitants, i aquest milió i mig que ha crescut és de gent que ve d'arreu del món. Si Catalunya pot suportar l'arribada d'un milió i mig amb 15 anys, com Espanya només pot acollir 16.000 persones?".

Carles Solà té clar el paper que està jugant la Unió Europea: "Europa té una solidaritat limitada amagant el cap sota l'ala. No hi ha una voluntat expressa d'organitzar l'acollida. I després el què fem és posar pedaços, però els pedaços no els posa l'estat, els posa els ciutadans, anant a buscar persones al mar... Però aquesta no és la solució". 

El dinar-tertúlia ha comptat amb una sala plena i entregada. Una de les preguntes ha sigut sobre el paper de les Nacions Unides, però Solà ha manifestat la seva poca confiança, ja que les Nacions Unides estan formades pels mateixos Estats que defensen els seus propis interessos.

Una altra pregunta d'un client del temps ha sigut sobre què es pot fer des de l'administració local. El periodista ha respost que "de la mateixa manera que la Generalitat no té competències en matèria d'immigració, l'ajuntament de Terrassa tampoc, però s'està estudiant l'opció de fer corredors humanitaris per població molt vulnerable, també ho pot fer Terrassa".

Un dels assistents ha sigut l'exdiputat terrassenc Josep Casajuana, que ha intervingut en el col·loqui per explicar que "hi ha una via directa per acollir, la petició universitària. Poder acollir a joves refugiats a les universitats".

Per acabar la tertúlia, el periodista Carles Solà ha volgut acomiadant-se deixant clar que una de les maneres de donar suport a les persones refugiades "és fent com vosaltres, que heu vingut aquí per interessar-vos i parlar del tema, i heu contribuït amb un donatiu de 3 € a una campanya per Casa Nostra/Casa Vostra". I és que fins finals de mes, es pot col·laborar amb aquesta campanya coordinada per ConnecTerrassa, amb comerços de la ciutat adherits i amb La Trobada com a aliat.
 

La Trobada, plena durant el dinar-tertúlia de Carles Solà. Foto: La Trobada